Direktore na Wall Streetu očekuju veći rast bonusa prvi put od 2009. godine

Prosječni bonusi direktora na Wall Streetu ove bi godine mogli biti viši 15 odsto, što bi bio njihov prvi značajniji porast od finansijske krize 2009. godine, objavila je u petak konsultantska firma Johnson Associates

Porast nepredvidljivosti na tržištu od izbora Donalda Trumpa za novog predsjednika SAD-a možda će povećati dobit u trgovanju, poručuju iz te firme. Prognoze za finansijske usluge su ‘optimistične’.

Poboljšani izgledi za bankarsku industriju predstavljaju pomak u odnosu na 2016. godinu, kada su bankari i trgovci u proseku primili nešto niže bonuse. Akcije banaka dotakle su svoje najviše nivoe od krize 2007. godine, jer se ulagači nadaju kako će više kamatne stope, kao i olabavljena regulacija, niži porezi i brzi ekonomski rast koje je Trump obećao, povećati dobit banaka. KBW Nasdaq bankovni indeks, koji prati akcije najvećih banaka u SAD-u, u poslednjih 12 meseci porastao je 48 odsto, dok je podindeks njujorške berze S&P 500 za finansijski sektor, SPX 17, skočio 17 odsto.

Izvršni direktori banaka posebno polažu nade u to da će labavija regulativa koju je obećao Trump podići dobit finansijskih institucija. Firmama na Wall Streetu, naime, dobit od trgovanja akcija padala je tokom sedam godina, kako su nova pravila o trgovini i kapitalu obuzdala profite.

Bankari bi takođe mogli vidjeti i više kreativnih rješenja u svojim novčanicima, budu li ukinuta neka zakonska ograničenja koja se tiču trgovanja hartijama od vrijednosti. Dok danas većina bankara dobiva platu u akcijama čije je korišćenje strogo ograničeno, u Johnson Associatesu očekuju da će s ukidanjem tih ograničenja ponovno postati aktuelne opcijske akcije i ‘unikatni’ proizvodi. (Agencije)