NASA gradi avion kojim će let biti dvaput kraći?

NASA gradi avion kojim će let biti dvaput kraći?

Iako je supersonični putnički avion prije više od decenije otišao u zaborav, NASA je riješila da napravi pomak ka drugoj generaciji ovog tipa aviona koji je ušao u avio-saobraćaj

Prema pisanju Blumberga, NASA bi mogla da počne sa radom na prototipu novog supersoničnog aviona i vjerovatno će sarađivati sa velikim kompanijama kao što su Lokid Martin, Boing i Dženeral dajnamiks kako bi teoriju pretvorila u stvarnost.

Avion će biti modifikovanog, suptilnijeg oblika što bi znatno olakšalo probijanje zvučnog zida. Što je još bitnije, takav avion bi prekratio vrijeme puta, pa bi let između Njujorka i Londona, koji inače traje sedam sati, bio sveden na svega četiri sata.

Ova značajna razlika u vremenu putovanja i manja buka bi mogle da učine projekat finansijski održivim.

Nesreća koja se dogodila 2000. godine kada se konkord prilikom poletanja sa aerodroma Šarl de Gol u Parizu zapalio, a zatim i srušio na obližnji hotel poljuljala je vjeru u supersonične avione, ali, vremena se mijenjaju. Sve veća tražnja za vazduhoplovnim saobraćajem dovešće do velike potrebe za kraćim vremenom putovanja.

NASA planira da u izgradnju prototipa uloži 390 miliona dolara u narednih pet godina i već pregovara sa kompanijom Lokid Martin o dizajnu.

Kada će putnici biti u prilici da se voze ovakvim avionom još uvijek je nepoznato, NASA namjerava da sva testiranja završi do 2022. godine.

Preporučujemo vam i sljedeće: