Intelove nove pametne naočare izgledaju kao obične

Intel je objavio pametne naočare koje su izuzetno lagane i izgledaju poput regularnih naočara

Pametne naočare nose naziv Vaunt, a karakteriše ih plastični okvir, teške su manje od 50 grama što je malo više od regularnih modela ali dosta manje od Google Glass modela, na primjer.

Elektronika, koja je implementirana u Vaunt, kontroliše niskopotrošni laser koji isijava crvenu, monohromnu sliku u korisnikovo oko, u rezoluciji 400 x 150 piksela. Intelove pametne naočare nemaju kameru.

Intel Vaunt model je uglavnom kreiran kako bi korisniku omogućio jednostavna obaveštenja, a Intel ističe da omogućavaju proveravanje obavještenja dok se obavljaju druge aktivnosti. U jednoj demonstraciji, kompanija ističe da je moguće vidjeti datum rođenja i druge relevantne informacije o osobi sa kojom razgovarate preko telefona. Senzori pokreta takođe mogu da detektuju gde se korisnik nalazi i da na osnovu toga prikazuju relevantne informacije (ukoliko ste u kuhinji naočare će prikazivati recepte i slično).

Ostale funkcije uključuju Bluetooth za povezivanje sa smartfonom, procesor za aplikacije, kompas i akcelerometar. Budući modeli bi mogli imati i mikrofon koji bi radio sa glasovnim asistentima kao šro su Alexa ili Siri.

Kada je davanje komandi u pitanju, Intel želi da Vaunt bude društveno pristupačan, pa je moguće kontrolisati ga klimanjem glavom ili nekim drugim, suptilnijim pokretima.

Što se aplikacija tiče, Intel potencira da će Vaunt biti široko otvorena platforma. Sprema se program sa ranim pristupom i SDK kako bi developeri mogli sami da otkriju šta žele da urade sa ovim pametnim naočarama. Programi će se u suštini pokretati sa mobilnih uređaja, ali neke aplikacije i specifične funkcije bi mogle pokretati i same naočare.

Intel Vaunt naočare su još uvijek projekat u ranom razvoju i mogle bi ići u dosta različitih pravaca. Intel je i ranije imao projekte na polju nosivih uređaja, koji nisu daleko odmakli. Ipak, Intel Vaunt projekat djeluje zanimljivo i biće interesantno vidjeti u kom pravcu će se razvijati.