HandEnergy – punjač koji koristi energiju ljudskog tijela

Estonac Majkl Vaga (19) dizajnirao je punjač HandEnergy koji je idealan za kampere i planinare. Jednostavnim okretanjem punjača puni se i njegova baterija.

Zahvaljujući izumu mladog Estonca svoje uređaje sada možemo puniti jednostavnim okretanjem ruke. Punjač HandEnergy osmislio je Majkl Vaga , a radi tako da se pokretom ruke aktivira žiroskop u uređaju kojim se potom proizvodi električna energija kojom se može puniti baterija u samom punjaču ili možemo odmah puniti mobitel i druge uređaje. Svoj projekat je predstavio na Kickstarteru gdje je iznad planiranih 50.000 eura skupio još 21.333 i sada je mladić iz Minska spreman za izradu i isporuku prvih punjača.

– Sa svakom rotacijom ruke povećava se brzina rotora i proizvodi više energije. Prosječna brzina rotora je 5000 o/min. Tu mehaničku energiju pretvaramo u električnu – rekao je Vaga i dodao da je ovo dobar izvor energije u hitnim slučajevima.

Za razvoj mu je trebalo oko godine dana, a idealnim korisnicima vidi one koji su često daleko od izvora energije. Da bi se baterija u punjaču napunila potrebno je između 40 minuta i sat vremena, a ako istovremeno punite telefon sporiji je 30 posto. U prodaji će biti od marta ove godine po cijeni od 100 evra.