Facebook kupio firmu koja pravi botove

Gadget

Tehnološki gigant Facebook kupio je izraelski startap Servicefriend, objavio je finansijski list TheMarker, pozivajući se na jednog od investitora u kompaniji.

Oni, međutim, nisu htjeli da otkriju po kojoj cijeni su preuzeli tu kompaniju.

Startap, koji su 2015. osnovali Šahar Ben Ami i Ido Arad, “pravi” botove koji razgovaraju i komuniciraju sa klijentima pisanjem poruka, koristeći vještačku inteligenciju. Ova napredna tehnologija, takođe, omogućava ljudima da preuzmu komunikaciju kada botovi ne znaju kako da se izbore sa situacijom, a da klijenti nikada ne otkriju da li su poruke potpuno, djelimično ili uopšte, pisali ljudi.

Koliko su dobro napravljeni botovi vidi se po tome što su u nekim slučajevima roboti nadmašili ljude u pogledu zadovoljstva kupaca za više od 20 odsto, piše The Times of Israel.

Facebook je potvrdio kupovinu porukom sljedeće sadržine:

“S vremena na vrijeme kupujemo manje tehnološke kompanije. Ne govorimo uvijek o našim planovima”.

Ben Ami, generalni direktor i suosnivač firme, potvrdio je kupovinu tako što je prvo ažurirao svoju stranicu LinkedIn i naveo da je od septembra 2019. producent menadžer u odjeljenju Facebooka.

Drugi osnivač Arad, kao i David Saidon, iz odsjeka startapa pod nazivom Istraživanje i razvoj, su takođe ažurirali svoje LinkedIn stranice sa sličnim informacijama.

Kalibra, Facebook istraživački tim iz Tel Aviva, radi na novom digitalnom novčaniku giganta na društvenim mrežama, koji se lansira u sklopu inicijative kompanije Vaga, nove globalne valute zasnovane na blockchain tehnologiji.

Tim iz Tel Aviva gradi sisteme koji prate i sprečavaju svaku sumnjivu aktivnost ili bilo kakav pokušaj manipulacije korisničkim računima. Pored toga, lokalni tim je zadužen za izgradnju alata koje će Facebook tim za brigu o kupcima koristiti za pružanje pomoći klijentima kada postoje problemi, a vjerovatno se tu uklapa i tehnologija Servicefriend.