Tahiti: Hiljadama kilometara daleko od stvarnosti

Travel

Tahićanska tradicionalna muzika i ples, uz spektakularne zalaske sunca, jesu nešto što se nikada ne zaboravlja

Tahiti je najveće ostrvo u Francuskoj Polineziji. Nalazi se u arhipelagu Društvenih ostrva u južnom Pacifiku. Površina ostrva je 1.048 km². Tahiti je inače najveće ostrvo cijelog arhipelaga na kom se nalazi i glavni grad Francuske Polinezije – Papete.

Prelijepe plaže u uvalama Tahitija su vulkanskog porijekla, a njegovo kristalno plavo more je prava atrakcija za ljubitelje podvodnog svijeta i ronjenja. Možete se oprobati i u sakupljanju crnih bisera i priuštiti sebi odmor u hladu palmi, hiljadama kilometara daleko od stvarnosti.

Posebna atrakcija su školjke s crnim biserima koji imaju svjetsku reputaciju, a sakupljanje crnih bisera je posebno organizovano izletima do specijalnih uvala.

Jedan je od najljepših gradova južne polulopte. Kada je riječ o ronjenju i kristalno čistom moru, vidljivost je savršena čak do 40 metara dubine pa je tako moguće vidjeti brojne vrste podvodnog svijeta koje samo tu žive – morske kornjače, šarene tropske ribe, morske pse pa čak i kitove od 15 metara.

Tahiti možete upoznati na razne načine, od posjete pijaci u srcu grada koja zauzima posebno važno mjesto, gdje možete da kupite ručno rađene proizvode, vanilu, ulja, tropsko voće, cvijeće, bisere… do kružnih tura na kojima ćete ostati bez daha ugledavši skrivene vodopade i divni pejzaž obale.