Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio je za gotovo 31 odsto, ali su istovremeno svi glavni berzanski indeksi u nezadrživom padu

Međutim, u tom periodu došlo je do rasta ukupne tržišne kapitalizacije na obje berze u BiH, ali po dvostruko manjoj stopi nego na kraju prošle godine.

Tako je značajan rast ostvarila kapitalizacija na Sarajevskoj berzi (SASE), dok je kapitalizacija na Banjalučkoj berzi nastavila ubrzano da pada, jer je na kraju prošle godine bila manja za 3,7 odsto, a sada je manja za 5,9 odsto.

Stručnjaci iz ove oblasti ističu da je na sve to očigledno najviše uticao pad cijena akcija “Telekoma Srpske” i “Elektroprivrede RS”, koji su najviše izgubili na vrijednosti u posmatranom periodu, a ove dvije kompanije pritom čine i najveći dio kapitalizacije ove berze.

Pored toga, takvo stanje uzrokuju i kompanije koje u zadnje vrijeme odlaze sa Banjalučke berze, odnosno koje bivaju delistirane, a sve to zajedno smanjuje ukupnu vrijednost tržišne kapitalizacije na berzama u BiH.

Pojašnjavaju da tržišna kapitalizacija berze predstavlja ukupnu vrijednost akcija, kojima je kroz odnose ponude i tražnje utvrđena cijena.

Ovaj pokazatelj služi za sagledavanje kapaciteta i performansi nekog tržišta, a investitori na osnovu berzanskih podataka dobijaju bliže informacije o potencijalima za ulaganje.

Prema zvaničnim podacima iz dokumenta “Ekonomski trendovi januar – jun 2016”, ukupan promet na bh. berzama u prvom polugodištu iznosio je 676,3 miliona maraka. Tako je na Banjalučkoj berzi, u tom periodu, ostvaren promet od 344,2 miliona maraka, što čini 50,9 odsto ukupnog prometa na berzama u BiH.

U tom razdoblju ostvaren je rast prometa od 33,4 odsto. Od tog iznosa, čak 268,4 miliona maraka je ostvareno javnom ponudom obveznica i trezorskih zapisa RS, što čini 78 odsto ukupnog ostvarenog prometa na toj berzi.

Sa druge strane, promet na SASE iznosio je 332 miliona KM, i veći je za 27,8 odsto, pri čemu je emisijom trezorskih zapisa FBiH prikupljeno 219,8 miliona maraka, ili 66,2 odsto ostvarenog ukupnog prometa na toj berzi.

Kada su u pitanju indeksi, u ovom dokumentu navodi se da su vrijednosti glavnih berzanskih indeksa u BiH u prvoj polovini ove godine smanjene. Na SASE indeks investicionih fondova BIFX je zabilježio značajan pad od 20,5 odsto, dok je SASX-10 pao za 1,4 odsto, a vrijednost indeksa primarnog slobodnog tržišta SASX-30 zabilježila je pad od 3,2 odsto.

Kada je u pitanju ukupna kapitalizacija na berzama u BiH, bilježi se pozitivan ukupni rezultat.

Naime, ukupna kapitalizacija na dvije bh. berze na kraju juna ove godine iznosila je 9,55 milijardi maraka, što je za 4,3 odsto više. Kapitalizacija na SASE, koja čini 58,1 odsto ukupne kapitalizacije, iznosila je 5,54 milijarde maraka uz rast od 13,2 odsto, a kapitalizacija na Banjalučkoj berzi istovremeno bilježi pad od 5,9 odsto i iznosila je četiri milijarde KM.

Posmatrajući stanje u okruženju, vidljivo je da je na berzama susjednih zemalja ostvaren pad vrijednosti ukupne kapitalizacije, pa je tako na Beogradskoj berzi ostvaren pad od 20,4 odsto, a na Zagrebačkoj berzi od 0,7 odsto.