Audrey Hepburn, Givenchy L’Interdit

Jedna od najvećih ikona stila svih vremena, Audrey Hepburn, kao svoj omiljeni parfem navodi Givenchy L’Interdit. Parfem je nastao davne 1957. godine, i to posebno za glumicu, dok je kasnije postao dostupan za širu komercijalnu upotrebu. Miris donosi kombinaciju cvjetnih i začinskih nota, a dominiraju note jasmina, bergamota, sandalovine, ambre i vetivera.

Omiljeni parfemi klasičnih holivudskih diva

Rita Hayworth, Guerlain Shalimar

Nije teško shvatiti zašto bi diva poput Rite Hayworth kao svoj omiljeni miris isticala moćni Shalimar. Kultni miris nastao je 1925. godine, a do danas je zadržao jednaki status. Velik broj ljudi ga godinama nosi, a njegova novija izdanja vole mlađe i sve mlađe generacije. Parfem donosi vrlo upečatljivu kombinaciju nota kao što su vanilija, iris, tamjan, mahune tonke te limun i bergamot.

Omiljeni parfemi klasičnih holivudskih diva

Lauren Bacall, Diptyque L’Ombre Dans L’Eau

Lauren Bacall je kao svoj omiljeni miris oduvijek navodila Diptyqueov L’Ombre Dans L’Eau. Luksuzni pariški niche parfemski brend donosi cijeli niz mirisnih kreacija koje ne prestaju oduševljavati. L’Ombre Dans L’Eau nastao je 1983. godine, a donosi prekrasnu kombinaciju listova crnog ribizla i bugarske ruže.

Omiljeni parfemi klasičnih holivudskih diva

 Jackie Kennedy, Jean Patou Joy

Jedan od najvećih parfumera svog vremena, Jean Patou, proslavio se parfemom Joy iz 1925. godine. Budući da je Jackie Kennedy predstavljala (i još uvijek predstavlja) jednu od najvećih stilskih ikona, ne čudi da je kao najdraži miris odabrala upravo ovaj bezvremenski klasik. Parfem donosi kombinaciju skupocjenih nota rijetkog cvijeća, a za jednu je bočicu bilo potrebno preko 10 000 cvjetova jasmina i 28 tuceta ruža.

Grace Kelly, Creed Fleurissimo

Još jedna velika glumica kao svoj omiljeni parfem bira onaj iz bogate niche ponude. Prema nekim navodima, upravo je na svom kraljevskom vjenčanju nosila parfem Fleurissimo, nastao 1956. godine. Creed je kultna parfemska kuća koja uspješno posluje preko nekoliko desetljeća, a Fleurissimo predstavlja njihovu interpretaciju cvijeća poput irisa, tuberoze i ljubičice.

Omiljeni parfemi klasičnih holivudskih diva

Marilyn Monroe, Floris Rose Geranium

Marilyn Monroe je svakako bila jedna od najpoznatijih žena na svijetu i istinska ikona svog vremena. Iako ju često povezujemo s parfemom Chanel No.5, glumica je jako voljela i parfem Floris Rose Geranium, koji se danas više ne proizvodi, iako je svojevremeno bio vrlo uspješan i omiljen. Kao što mu i sam naziv sugeriše, prevladavaju note ruže, geranijuma i sandalovine.

Omiljeni parfemi klasičnih holivudskih diva