Najsnažnija Fiesta biće spremna do kraja naredne godine

Ford je svoju novu Fiestu zvanično predstavio s četiri različita paketa, ali među njima još uvijek nema najsnažnije verzije koja će na sebi nositi oznaku ST

Na premijeri koja je održana u Kelnu Ford je publici predstavio svoju novu verziju u B segmentu, ali među zanimljivim paketima opreme Active, ST-Line, Vignale i Titanium još uvijek nema nasnažnijeg izdanja Fieste s kojim će Ford tražiti svoje kupce među ljubiteljima malih sportskih automobila.

Najsnažniju novu Fiestu u ovom trenutku pokreće litarski trocilindarski turbo-benzinski motor koji raspolaže sa 138 konjskih snaga, ali stvari će se promijeniti kada krajem naredne godine Ford predstavi Fiestu ST (bez Line) koja će biti najsnažnija i najbrža Fiesta do sada.

– Novu Fiestu ST predstavićemo krajem naredne godine. Biće na raspolaganju s troje i petero vrata, izvana će biti prepoznatljiva po drugačije dizajniranim dijelovima karoserije i posebnim felugama, a mnogo toga biće dizajnirano po uzoru na aktuelni Focus RS – rekao je Tiron Džonson koji je u Fordu na čelu odjela za razvoj modela s oznakom ST i RS

Očekuje se da će novu Fiestu ST pokretati pojačana i poboljšana verzija postojećeg 1,6-litarskog turbo-benzinskog motora koji bi trebao nuditi više od 200 konjskih snaga, što bi trebalo biti dovoljno da ST od 0 do 100 km/h stiže nakon 6,5 sekundi. Takođe se očekuje da će u Fordu uz Fiestu ST ponuditi i ručni i automatski 6-stepeni mjenjač, čime bi se zadovoljili ukusi većeg broja kupaca.