Američka kompanija HMT želi proširiti saradnju sa namjenskom industrijom u BiH

Jedna od najvećih američkih kompanija za proizvodnju i distribuciju municije i komponenti za municiju Howell Munitions&Tehnology (HMT) želi nastaviti i proširiti saradnju sa bh. kompanijama iz namjenske industrije

Vlasnik i predsjednik HMT-a Dave C. Howell rekao je da je ova kompanija prisutna u BiH od proljeća 2013, od kada sarađuju s “Igmanom” iz Konjica i “Ginexom” iz Goražda, a uskoro se planira saradnja i sa kompanijom “Bekto Precisa” iz Goražda i otvaranje američkog tržišta za tu kompaniju.

Howell je naglasio da saradnja sa kompanijom “Bekto” podrazumijeva i plasman njihovog proizvodnog asortimana u SAD. On se nada da će ta saradnja uticati na porast broja radnih mjesta u partnerskim bh. firmama, ali i u firmama koje ih snabdijevaju.

HMT želi udvostručiti obim dosadašnje saradnje sa bh. kompanijama, čime bi dostigla šest do osam miliona dolara godišnje.  Ova kompanija je specijalizovana za komercijalnu sportsku municiju i proizvodnju komponenti za municiju.

Howell će biti jedan od učesnika Transatlantskog ekonomskog foruma u Washingtonu koji organizuje Centar za transatlantske odnose SAIS pri Univerzitetu Johns Hopkins. Forum će okupiti predstavnike poslovnog i političkog života iz 13 zemalja šireg Mediterana, uključujući BiH, a suorganizator je Američka privredna komora.