Informacije o vakcini podstakle rast Wall Streeta

Berza

Dow Jones ojačao je 327 bodova ili 1,18 posto, na 27.993 boda, dok je S&P 500 porastao 1,27 posto, na 3.383 boda, a Nasdaq indeks 1,87 posto, na 11.056 bodova.

Nakon oštrog pada u prethodne dvije nedelje ti su indeksi juče porasli jer je ulagače ohrabrila vijest da je kompanija AstraZeneca, u saradnji sa sveučilištem Oxford, nastavila klinička ispitivanja vakcine za koronavirus, nakon što je dobila odobrenje regulatornih vlasti.

Prošle su nedelje ispitivanja prekinuta jer se jedan od učesnika u britanskoj grupi ispitanika razbolio.

Cijena dionice farmaceutskog diva Pfizera porasla je 2,6 posto, također nakon vijesti o napretku u razvoju vakcine.

„Tržište voli svaku vijest o vakcini jer bi ono predstavljalo rješenje svih problema. A bit će sve više takvih vijesti o napretku u razvoju vakcine”, kaže Tim Ghriskey, strateg u kompaniji Inverness Counsel.

Pozitivno su na tržište uticale i vijesti o preuzimanjima.

Tako je cijena dionice Nvidie skočila gotovo 6 posto, nakon što je izvijestila da od japanske SoftBank grupe planira za 40 milijardi dolara kupiti proizvođača čipova Arm.

Dionica Oraclea poskupila je, pak, 4 posto, nakon što je taj softverski proizvođač izvijestio da planira partnerstvo s kineskom kompanijom ByteDance kako bi se održalo poslovanje TikToka u SAD-u.

ByteDance je skloniji partnerstvu s Oracleom, nego prodaji TikToka Microsoftu, koji je namjeravao da preuzme američko poslovanje te aplikacije nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio zabranu poslovanja TikToka u SAD-u.

U fokusu ulagača biće ove nedelje sjednice centrlnih banaka, od američkog Feda do japanske i britanske centralne  banke.

Kako se ekonomija sporo oporavljaju od koronakrize, ulagači se nadaju novim podsticajnim monetarnim mjerama.

A na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,10 posto, na 6.026 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,07 posto, na 13.193 boda. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,35 posto, na 5.051 bod.