Evropske berze zabilježile skok, akcije UniCredit u plusu

Na evropskim berzama jutros indeksi su porasli, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena akcija italijanskih banaka, nakon što je UniCredit objavio plan za jačanje svoje bilance

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u plusu 0,3 odsto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati na gubitku 0,1 odsto, dok su pariski CAC i frankfurtski DAX ojačali između 0,1 i 0,3 odsto.

Najviše su u prosjeku 1,3 odsto, porasle cijene akcija u italijanskom bankarskom sektoru, pri čemu je akcija UniCredita poskupjela više od 3 odsto. Ta najveća italijanska banka objavila je jutros plan o izdavanju 13 milijardi eura novih akcija, što će biti najveće izdanje akcija u istoriji u Italiji.

Akcije Monte dei Paschi di Siena, treće po veličini italijanske banke, koja je u problemima zbog velikih nenaplativih kredita, poskupjela je 2,4 odsto, nakon vijesti da je država spremna uskočiti u pomoć ako ta banka ne uspije steći potrebnih 5 milijardi eura za dokapitalizaciju.

Na evropskim se berzama, inače, trguje oprezno jer u danas počinje dvodnevna sjednica američke centralne banke, a očekuje se da će, po prvi put nakon godinu dana, povećati ključne kamate za četvrtinu postotnog boda, u raspon između 0,25 i 0,50 odsto.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji gotovo 100 odsto izgleda da će Fed to učiniti.

I na azijskim berzama jutros se trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 9,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na juče.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros porastao 0,5 odsto, na 19.250 bodova, novi najviši nivo od decembra prošle godine.