Francuska smanjila prognozu privrednog rasta

Rast francuske privrede ove godine će dostići 1,2 odsto, dok se ranije predviđalo 1,3 odsto, uprkos očekivanom jačanju na kraju ove godine koje bi trebalo da se nastavi početkom 2017. godine

Institut je već jednom, snizio prognozu rasta za 2016. u oktobru mjesecu sa 1,6 na 1,3 odsto, a sada je procjenu uskladio sa Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji takođe očekuju 1,2 odsto ove godine, koliko je bilo i 2015. godine.

Evropska komisija i Banka Francuske su predviđale povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 1,3 odsto 2016, a francuska vlada se još nada da će dostići 1,4 odsto rasta ove godine.

Francuska ekonomija tek treba da se popravi, predvidio je Institut koji očekuje dodatnih 0,4 odsto BDP od oktobra do decembra, poslije 0,2 odsto tokom ljeta.

Rast bi potom trebalo ostane umjeren, zahvaljujući dobrim rezultatima u investicijama, potrošnji i izvozu.

Stopa nezaposlenosti bi trebalo da se iduće godine smanji na 9,8 odsto radno aktivnog stanovništva, dok je krajem septembra bila 10 odsto.

Međutim rizici mogu osporiti te prognoze. Prva je politička neizvjesnost zbog pobjede Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD, a slijede predsjednički izbori i u Francuskoj u periodu april-maj 2017, kao i poslanički u Njemačkoj u jesen 2017. godine.