Wall Street: Rast berzi podstaknut bankarskim sektorom

Na Wall Streetu su juče cijene akcija porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, a najviše je ojačao bankarski sektor, što se zahvaljuje povećanju kamata američke centralne banke

Dow Jones ojačao je 0,30 odsto, na 19.852 boda, dok je S&P 500 porastao 0,39 odsto, na 2.262 boda, a Nasdaq indeks 0,37 odsto, na 5.456 bodova.

U četvrtak se tržište smirilo, nakon što su dan prije cijene akcija pale jer je Fed povećao ključne kamatne stope i signalizovao ubrzanje tempa rasta kamata idućih godina.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump najavio je povećanje fiskalne potrošnje, smanjenje poreza i niz drugih mjera koje bi trebalo podstaći rast ekonomije, ali i inflacije, stoga bi kamate u SAD-u idućih godina mogle rasti brže nego što se očekivalo.

A rast kamata mogao bi povećati profitabilnost banaka, stoga je i juče taj sektor bio među najvećim dobitnicima. Od 8. novembra, kada je Trump pobijedio na predsjedničkim izborima, S&P 500 indeks porastao je 6 odsto, dok su cijene akcija u bankarskom sektoru skočile gotovo 25 odsto.

To se, između ostalog, zahvaljuje Trumpovim najavama da će se smanjiti regulacije u pojedinim sektorima, pa tako i bankarskom.

Art Hogan, strateg u firmi Wunderlich Securities, kaže da je taj sektor jedan od onih koji su najviše opterećeni regulacijama, a ako Trump održi obećanja, banke će sigurno imati koristi.

Ulagače ohrabruju i naznake stabilnog ubrzanja rasta američke ekonomije, što ukazuje da je ono dovoljno čvrsto da bi izdržalo rast kamata.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,72 odsto, na 6.999 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,08 dosto, na 11.366 bodova, a pariski CAC 1,05 odsto, na 4.819 bodova.