Azijske berze porasle, dolar oslabio

Na azijskim berzama danas su cijene akcija porasle, podržane rekordnim nivoima indeksa na Wall Streetu i rastom cijena nafte, dok je dolar ponešto oslabio nakon snažnog uspona posljednjih nedjelja

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 7,30 sati bio u plusu 0,3 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,3 odsto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 1,3 odsto, dostigavši najviši nivo u nedjelju dana.

Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji rekordni nivoi svih najvažnijih američkih berzanskih indeksa, što se najviše zahvaljuje rastu cijena nafte i sirovina, pa su najveći dobitnici bili energetski i rudarski sektor.

Jutros je cijena nafte na američkom tržištu porasla za daljih 1 odsto, nakon jučerašnjeg skoka za gotovo 4 odsto, jer se ulagači nadaju da će članice OPEC-a na sastanku 30. novembra postići dogovor o smanjenju proizvodnje kako bi ublažile neravnotežu između prevelike ponude i nedovoljne potražnje.

Uprkos snažnom potresu na sjeveru Japana, i Nikkei indeks jutros je porastao.

Zbog rasta cijena akcija na azijskim berzama, ulagači su oprezni jer se plaše odliva kapitala iz regije, s obzirom na rast kursa dolara i prinosa na američke obveznice.

Ako novoizabrani predsednik SAD-a Donald Trump ispuni obećanja iz predizborne kampanje o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i protekcionizmu u trgovinskoj politici, u SAD-u se očekuje jačanje inflacije, a zbog toga bi američka centralna banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata narednih godina.

To bi nepovoljno uticalo na tržišta kapitala i moglo bi izazvati odliv kapitala iz zemalja u razvoju, kažu analitičari.

Na valutnim je tržištima dolar jutros malo oslabio, nakon što je od pobjede Trumpa na izborima 8. novembra njegova vrijednost prema korpi valuta skočila više od 5 odsto i dostigla najviši nivo od 2003. godine.

Jutros se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 110,75 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 110,85 jena.

Cijena eura prema američkoj valuti kreće se oko 1,0620 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0585 dolara.