OTP kupuje Splitsku banku

Preuzimanjem Splitske banke OTP će značajno povećati svoju tržišnu snagu na ljestvici top deset najmoćnijih banaka u Hrvatskoj

Nakon višemjesečnih najava o preuzimanjima na domaćem bankarskom tržištu, domaći OTP službeno je potvrdio da preuzima Societe Generale Splitsku banku. Najavljenim spajanjem postaje četvrta po veličini banka s aktivom od 43,7 milijardi kuna i oko 10 posto tržišnog kolača. Cijena transakcije je još uvijek nepoznata.

OTP banka prisutna je u Hrvatskoj od 2005., a operacije su joj bile kontinuirano profitabilne čak i tokom finansijske krize koja je počela 2008. godine. Finansijsko zaključenje transakcije očekuje se u ljeto 2017, a kompletna integracija trebala bi se završiti do ljeta 2018. godine.

Preuzimanjem Splitske, OTP će značajno povećati svoju tržišnu snagu na ljestvici top deset najmoćnijih banaka, ali pozicije velike trojke – Zagrebačke banke (26,1%), Privredne (17,9%) i Erstea (14,4%), ovim potezom ostaju nepromijenjene.

Transakcija u kojoj manja banka preuzima gotovo dvostruko većeg igrača, rijetkost je na tržištu ali OTP nikad nije skrivao ambicije. Učestvovao je u dubinskom snimanju HPB-a kada ga je Vlada Zorana Milanovića 2013. neuspješno oglasila na prodaju, na kraju nije ni dao obavezujuću  ponudu. U aprilu 2014. preuzela je Banco Popolare Croatia.

Upućeni smatraju da je odluka francuskog Societet Generalea o prodaji Splitske potvrda interesa da od UniCredita preuzmu Zagrebačku banku o čemu se takođe već mjesecima nagađa.

U Societe Generaleu ranije su istakli da im je strategija za središnju i istočnu Evropu fokus na tržišta na kojima se mogu takmičiti sa najvećim bankama.

Transakcija će imati negativan učinak od 240 miliona eura na prihode francuske grupe zadnjem kvartalu 2016. te će nakon zaključenja generisati pozitivan učinak na finansijske pokazatelje Grupe (CET1 + 8.5 bps).