Najveće spajanje banaka u Mađarskoj pod državnom kapom

Banke

Kabinet premijera Viktora Orbana proglasio je konsolidaciju tri banke u vlasništvu države ili biznismena bliskih vladajućoj stranci Fidesz od nacionalnog strateškog značaja, prema uredbi objavljenoj u službenom glasniku 10. decembra.

Vlada je iskoristila taj zakonski okvir za više od 100 transakcija, više nego bilo koja druga vlada u prošlosti.

Status garantuje da će povezivanje MTB Magyar Takarekszovetkezeti banke, MKB banke i državne Budimpeštanske banke biti ubrzano i što je još važnije i biće izuzeto od konkurencijskog nadzora od strane nadzornog tijela GHV.

Takarekbank grupa, MKB banka i Budimpeštanska banka dogovorile su se da će prenijeti svoje dionice u zajedničko holding društvo Magyar Bankholding krajem oktobra.

Vlasnici MTB Magyar Takarekszovetkezeti Bank, “centralne banke” mađarskih integrisanih štednih zadruga, stekli su 37,69% udela u Magyar Bankholding-u; vlasnici MKB 31,96%; a država je uzela 30,35% putem investicionog fonda Corvinus International Investment.

Buduće spajanje tri banke stvoriće drugu po veličini bankarsku grupu u Mađarskoj nakon OTP-a, iako će to biti samo oko četvrtine najvećeg zajmodavca u CIE sa konsolidiranom tržišnom vrijednošću od 744 milijarde forinti (2,1 milijarde eura).

Saldo Magyar Bankholding-a iznosi oko 5,8 biliona HUF u poređenju sa 22,7 biliona HUF OTP-a.

Konsolidacija tri banke dio je šireg plana koji podržavaju vlada i Orban za povećanje udjela mađarskog vlasništva preko 50% u strateškim sektorima kao što su mediji, maloprodaja, energetika i bankarstvo. Brojeći OTP kao zajmodavca u mađarskom vlasništvu, to se već materijalizovalo jer je država kupila Budimpeštansku banku, a biznismeni bliski premijeru kupili su udjele u MKB banci.

Tržišni igrači smatraju da će biti izuzetno težak zadatak spojiti banke s tako različitim organizacijskim kulturama i infrastrukturom u vrijeme kada rivali jako ulažu u digitalnu tranziciju.

S druge strane, klijentske baze banaka dobro se dopunjuju. MTB je snažno prisutan u manjim ruralnim područjima sa solidnom bazom za mala i srednja preduzeća i maloprodajnom klijentelom u poljoprivredi, što se dobro uklapa u imućnu gradsku klijentelu MKB-a i Budimpeštanske banke. Posljednje dvije banke također imaju stabilne pozicije u kreditiranju MSP, privatnom bankarstvu i lizingu.