Najveći podrum pića na Balkanu na licitaciji

Nakon pet godina od stečaja, najveći podrum na Balkanu, Navipa u Crkvencu kod Svilajnca biće 26. decembra ponuđen na prodaju na licitaciji

Podrum je poslije 84 godine postojanja i 40 godina u kojima je izvozio šljivovicu iz Srbije, prestao da radi 2012, a 20 radnika upućeno je u Nacionalnu službu za zapošljavanje.

– Stečaj je otvoren 15. maja 2012. godine, u trenutku kada smo imali impresivan program i ugovoren izvoz 80.000 do 100.000 boca srpske šljivovice prepečenice, pakovane u tradicionalnoj srpskoj bukliji, uglavnom na tržište SAD, Kanade i zemalja Evropske unije – rekao je bivši upravnik, a sada čuvar podruma Miroljub Spasojević.

Inače, izvoz od 80.000 do 100.000 boca bio je ustaljen nekoliko godina prije stečaja, a prije uvođenja ekonomskih sankcija SR Jugoslaviji, godišnji izvoz je bio 1.000.000 boca. Podrum je spreman da radi, ima program, kupce robe, tehnologiju.

Spasojević kaže da ne postoji nijedan podrum, nijedan pogon na Balkanu koji ima kapacitet milion i po litara, 150 vagona, a da je specijalizovan samo za proizvodnju rakije. Crkvenac je u vrijeme zemljoradničkih zadruga bio dominantan centar u koji se slivala rakija iz cijele Srbije.

On je rekao da se licitacijom se nazire rješenje, ali nije htio da prognozira kakvo.