Tesla Motors: Godina 2017. mogla biti najbolja do sada

Tesla Motors bi sljedećih 12 mjeseci mogao imati najplodonosniju godinu od svoga osnivanja

Ukoliko se sve najave najvećeg proizvođača električnih automobila ostvare, 2017. bi zaista mogla biti godina u kojoj će Tesla industriji električnih vozila dati još veći zamah, a time i učvrstiti svoju poziciju lidera.

Tesla za 2017. godinu planira početak prodaje Modela 3 po cijeni od 30.000 dolara. Ovaj automobil će se prodavati brže i lakše, a pretpostavlja se da će i proizvodnja biti manje problematična i da se neće ponoviti spora proizvodnja Modela X.

Kompanija planira otvoriti još više stanica za punjenje širom svijeta, a posebno u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi. Cilj kompanije Elona Maska jeste kreirati mrežu koja će osigurati dugotrajna putovanja električnim automobilima.

Za Teslu je Kina nepokoreno tržište. Entuzijasti se ne bi trebali iznenaditi ukoliko Tesla tokom 2017. godine otvori prve salone u Narodnoj Republici, ali kroz zajednički nastup sa nekom tamošnjom državnom firmom jer kineski zakoni nalažu isključivo takav pristup.

Tesla Motors bi mogao pristupiti starom principu proizvodnje pod nazivom vertikalna integracija. Kao što je nekada davno Henri Ford pokrenuo biznis upravo koristeći ovaj princip, Elon Mask bi kroz vertikalnu integraciju koja je napuštena u posljednjih 40 godina, proces dobavljanja dijelova i materijala stavio pod jedinstven menadžment Tesla Motorsa. Danas, sve tvornice automobila dobavljanje djelova i materijala prepuštaju partnerskim firmama.

Najvjerovatnije u narednoj godini će još više poraditi na usavršavanju svog autopilota, u smislu i hardvera i softvera, a i novi Roadster je jedan od razloga zbog kojeg bi Tesla mogao imati jako dobru godinu. Prvi Teslin automobil mogao bi dobiti svoga nasljednika ili u najmanju ruku značajnu nadogradnju. Uspjeh obećava i špekulacija o Modelu Y, automobilu koji bi trebao biti prezentovan 2017, a navodno je riječ o krosoveru Modela 3 kao i nezvanična najava Teslinog pikapa.