Potpuno novi Swift kreće u prodaju u Japanu

Automobil

Od predstavljanja prve generacije modernog Swifta 2004. do danas je prodano 5,3 miliona primjeraka, a za nekoliko dana u prodaju na japanskom tržištu kreće njegova treća generacija

Tokom godine u javnost su iscurile brojne fotografije, crteži iz brošura i slike iz kataloga, a sada je Suzuki konačno i službeno objavio prve fotografije i podatke modela za Japan. Kao što su prikazivale i ranije fotografije, izgled i evolucija postojećeg, što je logično obzirom na njegovu uspješnost, ali ispod lima zapravo je sve novo.

Nastao je na novoj platformi koja je lakša i kruća što obećava zabavu u vožnji. Upravo dinamičke osobine bile su u fokusu inženjera pri razvoju novog Swifta, pa uz malu masu i živahne motore možemo očekivati pravi vozački automobil. Ponuda motora na japanskom tržištu sastojaće se od 1,2 Dualjet benzinca u obliku blagog hibrida kakav se već nudi u Balenu i Ignisu te 1,0 Boosterjet turbo benzinca sa direktnim ubrizgavanjem. Budući da te motore već imamo i u evropskim verzijama drugih modela Suzukija, logično ih je očekivati i u evropskom Swiftu.

S obzirom na istoriju i na vozačku orijentaciju očekujemo i Swift Sport, ali o njemu još nema nikakvih službenih podataka. Evropsku premijeru novi Swift će imati na salonu automobila u Ženevi u martu 2017, a ubrzo će nakon toga krenuti i prodaja na evropskom tržištu.