Mađarska postala mali Holivud

Mađarska je poreskim povlasticama i visokotehnološkom opremom za filmsku industriju uspjela da postane Holivud centralne Evrope i privuče 271 milion evra od domaćih i stranih produkcija ove godine.

Rajan Gosling, Tom Henks, Harison Ford neke su od filmskih zvijezda koje je postalo uobičajeno sresti u Budimpešti. Posljednji primjer u nizu je prisustvo glumca Rajana Goslinga koji je snimao nastavak filma Blejd raner u jednom od studija u Budimpešti. Prethodno su u Mađarskoj „uhvaćeni“ Harison Ford u prodavnici bicikala, Hju Džekman kako džogira, a Tom Henks je izjavio da je Budimpešta najljepši grad poslije San Franciska.

Mađarska je jedna od prvih zemalja nekadašnjeg komunističkog bloka koja je 2004. usvojila vrlo povoljan sistem poreskid podsticaja i subvencija, kako bi dobila bitku na vrlo konkurentnom filmskom tržištu. Međunarodne i mađarske produkcije u ovu zemlju su 2016. upumpale 271 milion eura, naspram 105 miliona 2011. godine, pokazuju vladini podaci.

Sektor produkcije učestvuje sa 0,15% u bruto domaćem proizvodu, što je najviši nivo u Evropi. Fond je uspostavljen 2011. godine pod rukovodstvom holivudskog producenta mađarskog porjekla Andrea Vajne, sa ciljem podške mađarskoj kinematografiji. Vajna, nekadašnji producent blokbastera poput „Ramba“ i „Terminatora“, proveo je radni vijek u SAD, a nakon povratka u zemlju premijer Viktor Orban ga je imenovao za Mađarskog komesara za film i postao je nezaobilazna ličnost mađarske kinematografije.