U trci za Zlatnu palmu 18 filmova

U zvaničnu konkurenciju 70. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu uvršteno je 18 filmova, među kojima su ostvarenja Austrijanca Mihaela Hanekea, Amerikanke Sofije Kopole, Francuza Mišela Azanavisijusa. Prvi put će se pred kanskom publikom naći i serije. Džejn Kempion i Dejvid Linč predstaviće svoja dela „Top Of the Lake“ i „Tvin Piks“

U konkurenciji za glavnu nagradu najprestižnijeg filmskog festivala, koji se održava od 17. do 28. maja u Kanu, su Hanekeov Happy End, zatim djelo o građanskom ratu Sofije Kopole The Beguiled i Le Redoutable Azanavisijusa.

Zlatnoj palmi nada se ekipa koja stoji iza ostvarenja Wonderstruck predvođena rediteljem Todom Hejnsom. U konkurenciji su i filmovi Roden Francuza Žaka Duajona, Amant double Fransoa Ozona i 120 battements par minute Robena Kampija.

Korejac Bong Džu Ho sa filmom Okja, Nijemac turskog porijekla Fatih Akin sa djelom In the Fade i Rus Andrej Zvjagincev sa Loveless, takođe su u glavnom takmičarskom programu.  Na crvenom tepihu pojaviće se američki glumac Hoakin Finiks, Irac Kolin Farel, Australijanka Nikol Kidman, Englez Robert Patinson, Francuzi Vansan Lindon, Izabel Iper i Adel Enel.

Kanski filmski festival predstaviće ove godine i serije – drugu sezonu Top Of the Lake Džejn Kempion i dvije epizode treće sezone željno iščekivanog Tvin Piksa Dejvida Linča, otkrio je selektor festivala Tijeri Fremo. Novozelandska rediteljka Džejn Kempion, jedina žena koja osvojila Zlatnu palmu (1993. za film Klavir), predstaviće na Kroazeti integralnu verziju druge sezone serije, čija je prva sezona snimljena 2013. godine. Prva sezona policijske drame je dobro primljena na festivalima i pored ostalih nagrada nominovana je za Zlatni globus i Emi. Elizabet Mos je za ulogu detektivke Robin Grifin dobila Zlatni globus za najbolju glumicu 2014.

Američki reditelj Dejvid Linč, dobitnik Zlatne palme 1990. za film Divlji u srcu, predstaviće dvije epizode treće sezone kultne serije Tvin Piks, više od 25 godina poslije završetka druge sezone. Trideset epizoda serije Misterija Tvin Piksa emitovano je tokom 1990. i 1991. i ta se serija smatra pionirskom za novu generaciju serija s većim ulaganjem i ambicioznom naracijom. Osvojila je tri Zlatna globusa 1991. godine – za najbolju TV dramu, Kajl Meklahlan je nagrađen za najboljeg glumca u seriji, a Pajper Lori za najbolju sporednu žensku ulogu u TV seriji. Linč je prvobitno objavio da neće režirati nove epizode Tvin Piksa zbog finansijskog spora, ali je promijenio stav, pa će prva od 18 epizoda biti emitovana 21. maja na američkoj kablovskoj mreži Šou tajm.

Fremo je odbacio ideju o posebnom segmentu Kanskog festivala za serije i rekao da će ovogodišnje prikazivanje biti samo zbog Linča i Kempionove.

Žiriju će predsjedavati španski reditelj Pedro Almodovar. Ceremoniju otvaranja i zatvaranja, kako je ranije saopšteno, vodiće italijanska glumica Monika Beluči.