Obnovljena Škoda Rapid i potpuno novi Yeti stižu 2017. godine

Ova godina je bila veoma važna za Škodu zbog dolaska velikog SUV-a Kodiaq sa pet i sedam sjedišta, a predstavljena je i obnovljena Octavia. Češki proizvođač će imati šta pokazati naredne godine.

U martu će na Sajmu automobila u Ženevi biti predstavljen Kodiaq s novom Sportline opremom, izgledaće nešto agresivnije, imati veće naplatke od legura, a vjerovatno i nešto više sportski ovjes i biće niži. Kao što je slučaj s modelom Superb Sportline, poboljšanja performansi se ne očekuju.

Izvor blizak kompaniji Škoda je za magazin Motor1 otkrio da će Rapid sredinom godine dobiti osvježenu verziju. Aktuelni model je u Evropi u prodaji od 2012. godine i nije doživio značajnije promjene. To će se dogoditi sljedeće godine, a iste promjene se očekuju i za Škodu Spaceback.

Nova generacija modela Yeti će biti predstavljena 2017. godine, a prodaja će početi u drugoj polovini godine. Debitovaće vjerovatno u septembru na Sajmu automobila u Frankfurtu, a biće znatno drugačiji od odlazećeg modela. Umjesto PQ35 platforme će koristiti MQB platformu, a time će težina biti znatno manja.

Kutijasti oblik aktuelnog Yetija će biti donekle zadržan, ali glavni Škodin dizajner je otkrio da će model posuditi i neke dizajnerske karakteristike od većeg Kodiaqa. Crossover će biti veći od današnjeg modela te će ponuditi više prostora u unutrašnjosti i u gepeku.

Očekuje se i snažnija Octavia RS sa 245 KS, koja će se pridružiti nedavno osvježenom modelu s 230 KS.