Euro stabilan iznad 1,04 dolara

Dobri ekonomski podaci iz eurozone i primjetan rast inflacije podigli su u vrijednost zajedničke valute na međunarodnim deviznim tržištima.

Nakon što je u utorak pao ispod 1,04 dolara euro je juče ojačao 0,70% prema američkoj valuti i trguje se po cijeni 1,0480 dolara.

Dolar je oslabio i u odnosu na druge vodeće svjetske valute. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke u korpi šest vodećih svjetskih valuta, oslabio je 0,40 odsto. Prema japanskoj valuti dolar je oslabio 0,39%, na 117,28 jena, a u odnosu na britansku 0,47 odsto na 1,2297 dolara za funtu.

Vrijednost eura je porasla nakon što su objavljeni podaci ukazali na snažnu proizvodnu aktivnost u eurozoni.

Londonska istraživačka kompanija Markit je saopštila da je kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za eurozonu porastao u decembru na 54,4 poena sa novembarskih 53,9 poena, što je najveći indeks za 67 mjeseci.

Jačanje prerađivačkog i uslužnog sektora je dijelom posljedica slabijeg eura i dodaje da je ekonomska ekspanzija zabilježena u sve četiri ključne članice eurozone, u čemu je prednjačila Španija.

Istovremeno je agencija EU za statistiku, Eurostat, saopštila da je stopa godišnje inflacije porasla na 1,1 odsto, u odnosu na 0,6 odsto u novembru, što je najviša stopa inflacije od septembra 2013, kada je takođe bila 1,1 odsto.