Slovenski proizvođač kamp prikolica Adria Mobil odlazi u ruke Francuza

Francuski proizvođač vozila i opreme za kampovanje Trigano u ekskluzivnim je pregovorima o kupovini slovenske kompanije Adria Mobil iz Novog Mesta, koja je prošle godine proizvela više od 12.000 mobilnih kuća za odmor i kamp prikolica

Adria Mobil je najvredniji dio poslovne skupine ACH, koja je u vlasništvu kompanije Protej, dioničkog društva pod većinskom kontrolom grupe koju vodi poznati menadžer starije generacije i nekadašnji predsjednik slovenskog parlamenta Herman Rigelnik.

Protej je u septembru prošle godine objavio da prodaje 99,08 posto dionica Adria Mobila. U prvoj polovini prošle godine ta kompanija s 1.300 radnika povećala je prihod za 23 posto u odnosu na isti period 2015, na 212 miliona eura i ostvarila čistu dobit od 14 miliona eura.

Pažnju više stranih investitora iz svoje branše ta kompanija je privukla novim konceptom svog kamp vozila Compact, kod kojega se može povećati prostor izvlačenjem zadnje ploha vozila (tzv. slide-out) te visokim rastom prodaje proteklih godina, za više od 10 posto godišnje, navode slovenski mediji.

Kompanija Trigano, potencijalni kupac te slovenske kompanije, zapošljava 4.500 radnika i ostvaruje godišnje prihode od oko milijardu eura, prodajom opreme i vozila za kampovanje.