Ovo su najbogatiji ljudi u BiH, Srbiji i Hrvatskoj

Forbs objavio listu milijardera za 2016. gdje je SAD sa najvećim brojem milijardera, a odmah je slijedi Kina, dok u Evropi prvo mjesto dijele Njemačka i Velika Britanija, sa po 120 milijardera. Nakon njih dolazi Rusija sa 88 milijardera

Najbogatiji čovjek u Srbiji je Milan Janković, alijas Philip Zepter iz Kozarske Dubice. On je osnivač Zepter International. Iako živi u Monaku, ima državljanstvo Srbije, a njegovo bogatstvo se procjenjuje na pet milijardi dolara.

Među najbogatijim ljudima u Srbiji je i Miodrag Kostić, porijeklom Crnogorac, vlasnik MK Grupe, sa bogatstvom od 540 miliona dolara. Jedini čovjek iz Srbije, sa adresom u Srbiji je Miroslav Mišković, koji raspolaže sa 520 miliona dolara.

Kod Slovenaca su to Iza i Samo Login, par koji je zaradio bogatstvo na aplikaciji Talking Tom Cat. Njihov imetak se procjenjuje na 700 miliona dolara, a iza njih je Joc Pečečnik, vlasnik Ineterblocka, sa bogatstvom od 266 miliona dolara.

U Hrvatskoj, najbogatija je hrvatsko-čileanska porodica Lukšić, sa neto vrijednošću od 15 milijardi dolara. Nakon njih je austro-hrvatski milijarder Dietrich Matešić, vlasnik Red Bulla, sa bogatstvom od 10,8 milijardi dolara. Iza njih slijede Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, sa 499 miliona dolara, Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic Group, sa neto bogatstvom od 208 miliona dolara.

Što se Makedonije tiče, na vrhu se nalazi Jordan Kamcev, vlasnik Orka Holdinga, sa 238 miliona dolara vrijednim bogatstvom. Drugi je Minco Jordanov, vlasnik Makstila sa 234 miliona dolara. Najbogatiji makedonski nerezident je Mike Ilitch, osnivač fast-food franšize Little Caesars Pizza, vlasnik Detroit Red Wingsa, NHL ekipe i Detroit Tigers ekipe iz MLB, sa bogatstvom od 6,1 milijardu dolara.

U Bosni i Hercegovini, Kenan i Damir Hastor, koji su naslijedili Prevent i ASA Group od oca Nijaza su najbogatiji sa 412 miliona dolara. Iza njih je Izudin Ahmetlić, vlasnik HIFA Group, sa imetkom od 364 miliona dolara.

U Crnoj Gori je zvanično najbogatiji čovjek Thaksin Shinawatra, bivši premijer Tajlanda koji živi i radi u Crnoj Gori, sa imetkom od 1,61 milijardu dolara. Druga najbogatija porodica u ovoj zemlji je porodica premijera Mile Đukanovića, koji imaju 167 miliona dolara, ali o njihovom bogatstvu ne postoje podaci, prenosi Forbes.