Vanda Electrics predstavlja električnu zvijer s 1500 konjskih snaga

Dendrobium juriša po titulu najjačeg električnog automobila na svijetu.

Singapurska kompanija Vanda Electrics svoju je uzdanicu nazvala Dendrobium i tvrdi da će njihov električni hiperautomobil raspolagati s čak 1500 konjskih snaga, što je više i od Concepta S Mate Rimca koji ima 1384 konjske snage. Biće predstavljen na ženevskom sajmu automomobila koji će se održati  od 9. do 19. marta.

To ne znači da će biti na tronu i kad je u pitanju ubrzanje, jer prema tvrdnjama proizvođača Dendrobium će do “stotke” ubrzati za 2,6 sekundi, dok Rimčev Concept S tu brzinu postiže za 2,5 sekundi. Vanda je na ovom konceptu radila s kompanijom Williams Advanced Engeneering koja je zaslužna za aerodinamiku koja se koristi u bolidima Formule 1.

Dendrobium se na cesti ipak neće naći brzinom kojom misli ubrzavati do stotke, jer Vanda proizvodnju ograničenog broja ovog automobila planira tek u 2018. godini.

Ova singapurska kompanija je do sad od vozila na četiri točka predstavila električni kamiončić s dosegom od tek stotinu kilometara i najvećom brzinom od jedva 40 kilometara na sat. Tu je i njihov skuter MotoChimp, ali oba su vozila još uvijek u fazi prototipa.