Evropske berze: Akcije pale na početku nedjelje

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro cijene akcija su pale, kao i na azijskim tržištima, jer se ulagači plaše da bi politike predsjednika Donalda Trumpa mogle destabilizovati finansijska tržišta.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u minusu 0,6 odsto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariski CAC indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,5 i 0,8 odsto.

Ulagače su na oprez naveli protesti u SAD-u i brojne negativne reakcije iz svijeta na odluku Donalda Trumpa kojom je na četiri mjeseca suspendovao ulazak izbjeglica u SAD, a na tri mjeseca zabranio ulazak u zemlju državljanima sedam muslimanskih zemalja. To je dovelo do deportacije stotine ljudi koji su stigli u američke vazdušne luke, što je izazvalo niz protesta u SAD-u, ali i brojne reakcije koje dovode u pitanje legalnost takvih Trumpovih poteza.

Ulagači se plaše da bi Trump mogao nastaviti s protekcionističkim politikama, nakon što je najavio uvođenje 20-postotne carine na uvoz proizvoda iz Meksika, što bi moglo negativno uticati na trgovinu u svijetu i finansijska tržišta.

Osim evropskih i azijskih akcija, jutros su u minusu i američki terminski indeksi, oko 0,2 odsto, što najavljuje pad cijena akcija na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je u petak objavljeno da je američka ekonomija u posljednjem lanjskom tromjesečju poraslo znatno sporije nego u prethodnom kvartalu i sporije nego što su analitičari očekivali.

Loše na tržišta utiče i pad cijena nafte jer podaci pokazuju da u SAD-u proizvodnja raste, što bi moglo umanjiti pozitivan uticaj smanjenja proizvodnje OPEC-a na cijene ′crnog zlata′. Nakon što su u petak pale više od 1 odsto, jutros su cijene barela na londonskom i američkom tržištu skliznule daljnjih 0,4 odsto.

I na azijskim su berzama cijene akcija jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,4 odsto. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oslabio 0,5 odsto, na 19.368 bodova.