Kuća u kojoj je odrasla Grejs Keli postaje muzej

Kuća u Filadelfiji, u kojoj je odrasla nekadašnja princeza Monaka i glumica Grejs Keli, otvoriće se tokom 2018. za posjetioce

Njen sin, princ Albert od Monaka je prošle godine kuću kupio za 754.000 dolara.  Nakon renoviranja, kuća će biti otvorena za kulturne događaje, a u njoj će biti smještena regionalna kancelarija Fondacije princeze od Monaka i biblioteka.

Albert je rekao da kuća nije zamišljena „isključivo kao muzej“ s obzirom na to da je smještena u stambenoj četvrti.

Trospratnicu sa šest soba u kolonijalnom stilu 1935. izgradio je Albertov djeda Džon Keli, uspješni poslovni čovjek aktivno angažovan u političkom životu Filadelfije.

Keli je Filadelfiju napustila kad joj je bilo 20 godina. Glumu je studirala u Njujorku, a karijeru je počela kao fotomodel. Debitovala je 1949. na Brodveju, a prvu filmsku ulogu odigrala 1951. godine.

Nova glumačka zvijezda zasijala je u filmu „Tačno u podne“ 1952. godini u kojoj joj je partner bio tada već poznati Geri Kuper, a u svjetsku glumačku orbitu lansirao je „Mogambo“, film Džona Forda s Klarkom Gejblom i Avom Gardner. Bila je jedna od omiljenih glumica kultnog holivudskog reditelja Alfreda Hičkoka.

Karijeru je prekinula 1956. kako bi se udala za kneza Renijea III. Poginula je 1982. u saobraćajnoj nesreći u Monaku.