Raste globalna tražnja za avio-prevozom

Broj putnika u avio-prevozu u 2016. godini dostigao je rekordnih 3,7 milijardi, dok je globalna tražnja za avio-prevozom porasla za 6,3 odsto u odnosu na 2015. godinu

– Otvaranje više od 700 novih avio-linija u prošloj godini i prosječan pad cijena povratnih karata od 44 dolara pomogli su da avio-prevoz postane još dostupniji – izjavio je generalni direktor Međunarodne asocijacije za avio-saobraćaj (IATA) Aleksandar de Žunijak.

To je omogućilo da globalni broj putnika dostigne rekordnih 3,7 milijardi. U međuvremenu, prosječna popunjenost kapaciteta svjetskih avio-prevoznika, mjerena brojem prodatih sjedišta, porasla je za 0,1 odsto, na rekordan godišnji maksimum od 80,5 procenata.

De Žunijak je pozdravio rast globalne tražnje, ali je istakao da je neophodno odbraniti socijalne i ekonomske benefite aviosaobraćaja od barijera na putovanja i protekcionističkih agendi.

Globalna tražnja u decembru prošle godine je porasla za 8,8 odsto na godišnjem nivou, zahvaljujući dvocifrenom rastu na Bliskom istoku, u azijsko-pacifičkom regionu i u Evropi, prenijela je agencija Rojters.