Retro je u modi: Novi model kao Bondov auto iz 60-tih

Kompanija David Brown Automotive predstavila je novi Speedback GT kao posvetu čuvenom Aston Martinu DB5, koji se proslavio prije pola vijeka u filmovima o britanskom tajnom agentu 007

Firma iz Velike Britanije, koja proizvodi luksuzna vozila u malim serijama, izložiće dvije verzije ovog automobila na ženevskom auto-salonu početkom marta.

Speedback GT svoj izgled duguje klasičnom Aston Martinu DB5 iz 60-tih godina 20. vijeka, dok je ručno izrađena karoserija od aluminijuma.

Automobil je postavljen na mehaničku platformu Jaguara XKR, koji je prestao da se proizvodi 2014. godine, a upotrijebljen je i Jaguarov 5.0 litarski V8 motor sa 510 ks.

speedback gt 1

Za razliku od retro dizajna spoljašnjosti, unutrašnjost nudi moderne sadržaje koji su dostupni u savremenim modelima, poput multimedijalnog sistema sa velikim ekranom osjetljivim na dodir. Enterijer obiluje i ukrasnim detaljima od poliranog metala, dok su sjedišta, tapacirung i dijelovi komandne table obloženi kožom.

Proizvođač je prilikom izrade automobila posvetio dosta pažnje detaljima i završnoj obradi, a samo na farbanje utrošeno je osam sedmica tokom kojih je nanijeto čak 14 slojeva boje. Speedback GT košta oko 580.000 eura.