Kako Renault bira imena za svoje modele?

Automobil

Espace, Twingo i Clio samo su neki od modela francuskog proizvođača čija su imena utkana u kolektivnu svijest.

Renault je nedavno otkrio da će se njegov novi model zvati Austral, istovremeno pružajući uvid u strategiju imenovanja svojih modela.

Silvija, šefica strategije imenovanja u odjeljenju za globalni marketing francuske kompanije, otkrila je kako zapravo izgleda potraga za pravim imenom.

Iako se slovo R (koje označava Renault) decenijama koristilo u kombinaciji sa brojem, brend je u posljednjih 30-ak godina za većinu svojih modela birao prava imena.

Jer kada vozilo dobije puno ime, ono ima jači odjek u javnosti i izaziva emocije. I to je nešto što svaki brend koji želi da se poveže sa svojim kupcima treba da ima na umu.

Štaviše, prava imena ostavljaju prostor i za određenu simboliku.

– Kratka i vesela imena kao što su Clio ili ZOE odgovaraju malim, gradskim i okretnim automobilima, dok duge riječi u nazivu modela, poput Talismana, više odgovaraju većim i luksuznijim modelima – objašnjava Silvija.

Neka imena su prerasla koncepte i automobile i ostavila svoj trag u istoriji automobila. Primjer je Espace (francuska riječ za “prostor”) koji se savršeno uklapa u tako prostran model.

Ili Twingo, veoma zvučno ime koje nagovještava dinamičnost automobila.

Traganje za pravim imenom je dugotrajan proces

U kompaniji Renault kažu da su potrebne godine razmišljanja i istraživanja da bi vozilo uopšte dobilo ime. U cilju postizanja potpune harmonije između naziva modela, njegovih karakteristika, kupaca kojima je namijenjen i vrijednosti brenda, u procesu dizajna učestvuje nekoliko ključnih osoba iz kompanije.

Odjeljenja za marketing, dizajn, proizvode i pravne poslove blisko sarađuju, a u nekim slučajevima im pomažu agencije specijalizovane za dizajn imena proizvoda.

Prvi način je oživljavanje poznatog imena koje povezuje prošlost i budućnosti. Primjer za to je ime Megane, koje je Renault osvježio i modernizovao kroz Megane E-Tech, potpuno električni, novi kompaktni automobil pun napredne tehnologije koji će se pojaviti na tržištu ove godine.

Drugi način je da se izabere jedan od zaštitnih znakova iz Renault baze podataka koja se stalno razvija.

Treća opcija je da pustite mašti na volju i predložite potpuno novo ime.

Početna lista sadrži desetine imena koja prolaze kroz niz pravnih, jezičkih i kulturnih “lakmus testova” koje Renault sprovodi u svim zemljama u kojima će se buduće vozilo prodavati.

Tri imena koja su ušla u uži izbor se na kraju dostavljaju direktorima i generalnom direktoru, koji zatim odlučuje o imenu koje najbolje odgovara njihovoj viziji vozila.

I tako je ime Austral izabrano za novi i kompaktni SUV koji će naslijediti odlazeći Kadjar.

Austral je u Renault bazi podataka zaštićenih imena još od 2005. godine i ispunjava niz kriterijuma za imenovanje.

Izveden od latinske riječi “australis” (što znači “južni”), prema riječima ljudi iz francuske kompanije, Austral kombinuje “živost i toplinu južne hemisfere i prirodni spokoj, poziva nas da istražujemo otvorene prostore i nagovještava beskrajne mogućnosti”.

Samo ime snažno odjekuje u mnogim evropskim jezicima, uključujući francuski (što je posebno važno za brend ponosan na svoje korjene), španski, engleski i italijanski. Ime koje ima međunarodni prizvuk je savršen izbor za vozilo koje će se prodavati širom Evrope i svijeta.

Osim toga, u nazivu novog modela, dva samoglasnika “A” okružuju centralne suglasnike “S”, “T” i “R”. Ova savršena ravnoteža glasova takođe čini Austral lakim za izgovor, prenosi B92.