Ilon Mask poslao automobil Tesla Roudster u svemir

Jutro poslije velikog uspjeha Spejs iksa i uspješnog lansiranja falkon hevija, najsnažnije rakete današnjice, presabiraju se utisci

Američki predsjednik Donald Tramp čestitao je na fantastičnom uspjehu osnivaču kompanije Spejs iks, Ilonu Masku, koji i dalje skoro da ne može da povjeruje da je lansiranje prošlo uspješno.

Falkon hevi sinoć je postala najsnažnija raketa u upotrebi, koja će, daleko jeftinije od konkurencije, moći u svemir da odnese 64 tone tereta, što će omogućiti dalje istraživanje svemira i moguće odlaske ljudskih posada na druga nebeska tijela.

Jedini putnik na raketi bila je lutka u astronautskom odijelu, popularno nazvana major Tom zbog lika iz pjesme Space Oddity Dejvida Bouvija koja je sve vrijeme puštana tokom lansiranja, smještena u Maskov tesla roudster.

Spejs iks je objavio i nekoliko sjajnih fotografija električnog automobila dok kruži Van Alenovim pojasevima oko Zemlje.

Uprkos tome što centralni potisnik nije uspio da bezbjedno sleti na okeansku baržu, čitava misija je označena kao izuzetan uspjeh.

– Još pokušavam da shvatim šta se sve desilo. Sve mi je delovalo nevjerovatno. Sve vrijeme pred lansiranje imao sam sliku eksplozije u glavi, ali se to, srećom, nije desilo – rekao je Mask na konferenciji poslije lansiranja.

Brojne pohvale i čestitke počele su da pristižu poslije uspješnog lansiranja, a među njima je bio i predsjednik SAD Donald Tramp, koji je čitav događaj nazvao vrhuncem američkog progresa.