Toyota zabilježila pad dobiti posljednjih devet mjeseci

Japanski automobilski div Toyota koji je izgubio krunu najvećeg svjetskog prodavca vozila u 2016. godini, objavio je da je zabilježio pad neto dobiti za 24 odsto na 1,43 hiljade milijardi jena (12,7 milijardi dolara) sa 1,89 hiljada milijardi jena godinu dana ranije

Neto dobit kompanije je u devet mjeseci, zaključno sa decembrom, pala gotovo za četvrtinu u odnosu na isti period 2016. godine, ali je revidirala naviše prognozu za cijelu godinu zahvaljujući pozitivnim kursnim razlikama i skoku prodaje.

Proizvođač hibridnog modela Prius predviđa da će cjelogodišnja neto dobit kompanije iznositi 1,7 hiljada milijardi jena, u odnosu na ranije procenjenih 1,55 hiljada milijardi jena.

Toyota je navela da se povećana procjena uglavnom “temelji na trenutnom kretanju finansijskih rezultata usljed promjene deviznih kurseva i na naviše revidiranim prodajnim planovima”.

Japanski izvoznici su dobili “krila” od izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a, zbog očekivanja da će njegova najavljena velika potrošnja i planirano rezanje poreza potpaliti inflaciju i primorati Federalne rezerve da poveća kamatne stope.

Najnovija Toyotina prognoza godišnje neto dobiti je daleko ispod rekordnih 2,31 hiljada milijardi jena zabilježenih u fiskalnoj godini završenoj u martu 2016. (Agencije)