Gradnja najveće superjahte na svijetu će koštati 250 miliona eura

Kompanija Quintessentially će izgraditi najveću superjahtu na svijetu koja će koštati 250 miliona eura

Svojim bogatim klijentima će nuditi obilazak svijeta i posjetu nekim od najglamuroznijih događaja kao što su Monako Grand Pri ili karneval u Riju. Superjahta je duga 220 metara, sa sobama po cijenama od 2.000 eura za noć.

Prvo putovanje ove jahte, koja će biti 40 metara duža od najveće privatne jahte šeika Al Nahijana, planirano je da bude od 2019. do 2020. godine. Aron Simpson, suvlasnik firme Quintessentially, kaže da će se jahta vjerovatno zvati „Quintessentially One“ i da će na njoj klijenti imati priliku ispratiti gostovanja nekih od najvećih zvijezda svjetskog showbizza, među kojima i Elton Johna s kojim je Quintessentially već sarađivala.

Quintessentially je osigurala finansiranje ovog projekta zahvaljujući kreditima iz Norveške i Italije, gdje će jahta i biti sagrađena, piše Guardian. Osim kreditnog zaduženja, firma je osigurala investicije i od pet milijardera koji su uložili po deset miliona eura u jahtu u kojoj će imati svoje privatne apartmane, ali koji za sada žele ostati anonimni.

Jedini problem će biti veličina jahte te će tako biti onemogućuno da pristaje u nekim lukama kao što je Monako, već će morati biti usidrena na moru, a gosti će biti transportovani trajektima na kopno. Među pristaništima koja će „Quintessentially One“ obići na svojim prvim putovanjima su i Bahami, Ibiza i Miami.

Ovo nije prva superjahta ovog tipa. Bogati klijenti su 2002. godine bili u mogućnosti kupiti stanove i apartmane na The Worldu, rezidencijalnoj jahti dugoj 196.5 metara, čija je marketinška poruka bila da njeni stanovnici mogu obići svijet, a da ne napuštaju svoj dom.

The World, na kojoj 142 porodice posjeduju 165 apartmana, je konstantno u pokretu i obiđe svijet svake dvije do tri godine. Nedavno se vratila s puta na Antarktik, čime je osvojila rekord najjužnije navigacije dolazeći u Zaliv Kitova u Rosovom moru.