U ovaj hotel na Jadranu idu samo najbogatiji

Lux

Nezaboravno iskustvo noćenja u ovom hotelu si tek rijetki mogu priuštiti

Na nekoliko načina možete doći do Palazzo Venart hotela u Veneciji, u blizini zaliva. Možete tamo stići uz vodeni taksi, što je malo skuplja varijanta na koju ćete potrošiti 200 dolara ili više, ali pred ulaz hotela koji zadivljuje svojom otmjenošću, stići ćete kako i priliči. Sa stilom. A možete i pričekati vodeni autobus na koji ćete potrošiti oko 15 evra.

Iako Palazzo Venart nije najskuplji hotel u Veneciji, noćenje u jednoj od najskromnijih soba u hotelu stoji oko 700 dolara, a uz ovih 200 za prevoz, svota već postaje jako velika.

Ružičaste zavjese, namještaj u baroknom stilu, zlato posvuda, ovaj je hotel u uspio spojiti prošlost i sadašnjost i osigurati prozračan i ugodan izgled. Hotel je doživio detaljnu rekonstrukciji i obnovu pod pomnom paskom italijanskog ministarstva kulturnog nasljeđa, čiji je predstavnik svake sedmice provjeravao da restauracija staklenog svoda, renesansnih ferski, stepeništa i portala bude izvedena na precizan i istorijski ispravan način.

U ovom hotelu možete zaboraviti na kartice za otključavanje vrata, s obzirom da će vas dočekati teški gotovo starinski ključevi. Ulazna vrata skrivaju predivnu sobu sa visokim prozorima, baršunastim zidovima, dijelom za sjedenje i velikim kraljevskim krevetom. U uglu je šareni barokni sto. Goste dočekuje poruka napisana rukom, i košara prepuna voća. Popločana kupaona je prostrana, sa velikom kadom i grijanim držačem za ručnike, i mekanim i udobnim ručnicima i ogrtačem.

Hotel obiluje vrtovima i drvećima, od čempresa, palmi, magnolije, Ugodno smješteni u dvorištu sa knjigom i čašom vina u ruci, imaćete prekrasan pogled na vjekovne skulpture i na Canal Grande, najveći kanal u Veneciji.

Između dvorišta i terase predvorje je prepuno cvijeća i murano stakla. Mermerno stepenište vodi do prostora za boravak s pozlaćenim policama, i klavira u kutu. U bilo kojem trenutku, sama pomisao na osvježenje, lako će dozvati nekog od članova osoblja, piše New York Times.

Potraga za dobrom hranom i vrhunskim delicijama neće vam biti mučan posao, jer je jedan od venecijanskih ponajboljih restorana Il Glam Ristorante & Bar, u sklopu hotela. U tom je restoranu s pogledom na dvorište, ručak nezaboravno iskustvo koje vam priprema kuvar Enrico Bartolini, ponosni sakupljač Michelin zvezdica. Klasičan obrok stoji oko 90 evra, a doručak se za toplog vremena poslužuje u dvorištu.

Iako u hotelu neće uživati u nekim moderni načinima opuštanja, poput spa tretmana i bara za tulumarenje, ako želite uživati u predivnom okruženju i ukusnoj hrani, Venart vas neće razočarati. (Express.hr)