Pet razloga da posjetite zemlju hiljadu jezera – Finsku

Saune, polarna svjetlost, vožnja u sankama koje vuku psi i predivni pejzaži su samo neke stvari koje Finska može da vam ponudi

Finska je u decembru prošle godine proslavila svoj stoti rođendan, a našla na i na listi destinacija koje su proglašene najboljim zemljama koje treba posjetiti 2017. godine.

U Finskoj živi oko 5.4 miliona ljudi i preko 3 miliona sauna se nalazi u privatnim domovima, hotelima, fabrikama, kancelarijama i na brojnim drugim mjestima. U ovoj zemlji, saune ne spadaju u luksuz, već predstavljaju njihov način života. U saunama, Finci jedu, izvode rituale pročišćenja i rađaju djecu. Ako želite da doživite pravo iskustvo saune, posjetite Loyly, na obali Hernesaari u Helsinkiju. Ovdje ćete pronaći tri saune – jedna je privatna, jedna je dimna i jedna je standardna sauna sa stalnim grijanjem. Stakleni zidovi sauna gostima daju priliku da uživaju u pogledu na more, dok se na gornjem nivou ovog prostora nalazi ogromna terasa za sunčanje sa panoramskim pogledom.

Polarna svjetlost je nešto što svako od nas želi da vidi. Vidljiva je tokom 200 noći godišnje, odnosno od septembra do marta, a može se vidjeti u sjevernoj Laponiji. Ovaj očaravajući fenomen može biti šlag na torti vaše finske avanture, jer možete provesti dane skijajući, u vožnji snoumobila ili u sankama koje vuku psi.

U ovom kraju svijeta postoji više hotela koji će vam dati priliku da uživate u pogledu na Auroru Borealis iz topline i udobnosti vaše sobe. Jedan od tih hotela je Arctic Treehouse, smješten u Rovaniemiu, a sadrži 37 loža koje su djelo finskog arhitektonskog studija Puisto i sadrže panoramske prozore. Možda niste znali da su Finci jako strastveni kada se radi o hrani i jako su odani svojim kulinarskim korjenima. Njihova kuhinja bazira se na prirodnim i sezonskim proizvodima koje same uzgajaju. Danas, Finska postaje regija koja je raj za ljubitelje gastronomije, sa čak osam restorana koji imaju Mišelin zvjezdicu.

Gdje god da se zaputite dok ste u ovoj zemlji, bićete očarani predivnim finskim dizajnom, i shvatićete zašto je ljubitelji arhitekture iz čitavog svijeta posjećuju čim im se ukaže prilika. Okarakterisan čistim linijama i minimalizmom ovdašnji dizajn ima modernu i inovativnu estetiku.

U Finskoj postoji 39 nacionalnih parkova, a ove godine će biti otvoren i četrdeseti, kao vid proslave 100. rođendana. Sa pejzažima koji sadrže šume, jezera, doline i močvarnu zemlju, Finska je idealna destinacija za ljubitelje prirode. U njenim nacionalnim parkovima ćete pronaći sve što vam je potrebno za uživanje. Jedan od nacionalnih parkova koji se izdvaja zbog svoje inovativne ponude je Urho Kekkonen, koji je ujedno i najveći park ove zemlje. Hotel Kakslauttanen koji se u njemu nalazi nudi vam staklene igloe u kojima možete odsjesti i uživati u pogledu na nebo iznad vas. Sve što vam je potrebno pored toga su topli ogrtač i napitak po izboru.