IBM i Visa započinju saradnju oko uređaja za plaćanje

IBM i Visa udružili su se kako bi omogućili kompanijama širom svijeta da brzo uvedu sigurno plaćanje uz korištenje bilo koje naprave ili uređaja koji je spojen na Internet stvari (IoT)

Saradnja spaja IBM-ovu kognitivnu tehnologiju Watson IoT s Visinim globalnim sastavom plaćanja koji širom svijeta obuhvata više od tri milijarde korisnika.

IBM-ova platforma Watson IoT kompanijama omogućava pristup milijardama spojenih uređaja, senzora i sastava širom svijeta, uz mogućnost obrade i analize podataka. Kognitivnu tehnologiju danas koristi 6.000 IBM-ovih klijenata koji omogućavaju korisnicima da se spoje s milionima uređaja.

IBM i Visa dijele istu viziju i cilj te su odlučni u nastojanju da omoguće plaćanje i trgovinu bilo kojim uređajem ili napravom, počevši od sata, preko prstena pa sve do uređaja za domaćinstvo i automobila.

Uz podršku IBM-ove kognitivne tehnologije i uz sastav Visa tokenizacije, nove sigurnosne tehnologije koja mijenja osjetljive sigurnosne podatke na kartici korisnika s jedinstvenim digitalnim identifikacionim kodom, kompanije širom svijeta moći će uspostaviti i korisnicima ponuditi sigurno plaćanje kroz čitav niz proizvoda koje imaju u svojoj ponudi.

Očekuje se kako će IMB i Visa ovom saradnjom omogućiti podršku za plaćanje i trgovinu za preko 20 milijardi uređaja za koje se predviđa da će do 2020. biti spojeni na internet.

– Internet stvari doslovno mijenja naš svijet, bez obzira radi li si se o tome da preduzetnicima omogućava da postignu dosad nezamislivu uspješnost ili osigurava da veš mašina baš nikad ne ostane bez praška. U pozadini ove transformacije svijeta stoje kompanije kao što je Visa i tehnologije poput IBM-ove platforme Watson IoT – izjavila je generalna menadžerka IBM-a Harriet Green.

Ova kombinacija vodeće IoT tehnologije koju pruža IBM i sigurne usluge plaćanja koje omogućava Visa označiće prelomni trenutak u trgovini i poslovanju, pružajući nam mogućnost da jednostavno i sigurno plaćamo bilo kojim uređajem koji je spojen na IoT. (Agencije)