Prodaja automobila u Evropi skočila za 11 odsto u martu

Prodaja automobila u Evropi je u martu porasla na dosad najviši nivo za taj mjesec pošto su Fijat Krajsler i Reno iskoristili oporavak ekonomije da privuku kupce, prenio je Blumberg

Dodatni radni dani u martu su doprinijeli da broj prodatih vozila poraste za 11 odsto na 1,94 miliona vozila, saopštila je Evropska asocijacija proizvođača automobila (ACEA). Fijat i Reno su povećali svoj udio na tržištu na račun regionalnog lidera Folksvagena i PSA grupe.

Smanjenje nezaposlenosti i 15 uzastopnih kvartala ekonomskog rasta u eurozoni podigli su povjerenje potrošača u Evropi i podstakli tražnju za automobilima, što je u kontrastu sa neočekivanim opadanjem prodaje vozila u SAD.

U Britaniji je prodaja u martu skočila za 8,4 odsto zbog najavljenih promjena zakona o porezu na vozila koje stupaju na snagu u aprilu.

Rast prodaje će se ipak vjerovatno usporiti jer sve više potrošača pribjegava dijeljenju vozila i drugim alternativama posjedovanju svog automobila, a prognoze su da će rast ove godine iznositi 2,7 odsto.

Folksvagen je u martu ostvario rast od 6,2 odsto ali mu je udio na tržištu opao na 21,4 odsto, čemu su posebno doprinijeli problemi u vezi sa dizel motorima i varanjem na testovima emisije štetnih gasova.

PSA grupa koja je u martu dogovorila kupovinu evropske sekcije Dženeral motorsa je takođe izgubila dio udjela na tržištu i sada je na 16,1 odsto.