Slovenija traži kupca i za svoju treću najveću banku

Banke

Slovenački državni holding (SDH) objavio je u četvrtak poziv za iskazivanje interesa za prodaju 100% udjela u državnoj bankarskoj grupaciji Abanci

Rok za podnošenje prijava je 26. oktobar, saopštio je SDH.

Prodavac, koji djeluje u ime Vlade, imenovao je francusku bankarsku grupaciju BNP Paribas kao finansijskog savetnika koji će sprovesti postupak prodaje u više faza za odabir željenog kupca za transakciju, navodi se u saopštenju.

– Nakon izražavanja interesa, od kvalifikovanih stranaka će se u narednim fazama zatražiti da dostave neobavezujuću ponudu za transakciju, prije nego što se pozovu na obavezujuću fazu procesa. Prodavac namjerava da završi postupak sa što je više moguće maksimalnih prodajnih procedura i što većom sigurnošću transakcije.

Osnovana 1955. godine, Abanka je treća po veličini banka u Sloveniji sa 9,6-postotnim tržišnim udelom po ukupnoj aktivi. Abanka pruža širok spektar finansijskih usluga svojim klijentima i koristi široku mrežu od 55 filijala širom zemlje.

Abanka je prošlog mjeseca saopštila da je njena nekonsolidovana neto dobit u prvoj polovini 2018. godine porasla na 40,4 miliona evra, sa 32,5 miliona evra u istom periodu prošle godine.

U 2013. godini slovenačka vlada morala je da dokapitalizuje Abanku sa 348 miliona evra, čime je preuzela kontrolu nad bankom. U oktobru 2015, Abanka i njena državna vršnjakinja Banka Celje su se spojile, čime je Banka Celje prestala je postojati kao samostalno pravno lice.