IKEA stiže na bh. tržište?

Švedska IKEA, jedna od najvećih svjetskih kompanija koja se bavi prodajom namještaja mogla bi uskoro proširiti svoje poslovanje i u Bosni i Hercegovini

Iako informacija nije u potpunosti potvrđena, iz IKEA-e je rečeno kako su njihovi stručnjaci poslani u ispitivanje bosanskohercegovačkog tržišta pa sudeći po izuzetno velikoj zainteresovanosti tržišta i građana, otvaranje švedskog giganta moglo bi se dogoditi u skorije vrijeme.

Najave o mogućem ulasku švedske IKEA-e na tržište BiH dolaze u vrijeme pogoršane političke situacije u zemlji zbog koje je od poslovanja u BiH odustao diskontni trgovački lanac Lidl.

Bh. građani zbog IKEA-e često odlaze u hrvatsku metropolu, a uskoro bi za to mogli imati i dodatni razlog jer švedski lanac trgovina namještajem u Zagrebu otvara dizajnerski outlet u koji će uložiti nevjerovatnih 88 miliona eura.

“Designer oultlet Croatia” osmišljen je kao trgovačko-turistička atrakcija u centru Zagreba, a osim outleta iz IKEA-e najavljuju i gradnju hipermarketa, maloprodajnog objekta, benzinske pumpe i dva lanaca brze hrane. Ovaj IKEA-in projekt trebao bi biti završen do 2018. godine.