Rekordna dobit kompanije Bayer u 2016. godini

Njemačka farmaceutska i hemijska kompanija Bayer imala je rekordne prihode i dobiti u 2016. godini, a u novoj godini očekuju dalji rast kao i zaključenje zacrtanog preuzimanja američkog proizvođača sjemena Monsanta

U prošloj je godini proizvođač Aspirina povećao neto dobit za 10,2 odsto, na 4,5 milijardi eura. Isti je postotni rast zabilježen i u stavci operativne dobiti prije posebnih stavki, koja je dostigla 11,3 milijarde eura. Prihodi su im povećani 1,5 odsto, na 46,8 milijardi eura.

Rast je najvećim dijelom generisan u odjeljenju lijekova na recept, predvođen 30-postotnim skokom prodaje antikoagulanta Xarelta. Odjeljenje lijekova koji se prodaju bez recepta, a uključuju brendove poput antacida Alka-Seltzera i Rennieja, bilježi slabiju prodaju. Firmino pažljivo praćeno odjeljenje agrohemikalija u 2016. je razočarano pod uticajem slabog tržišnog okruženja, konkretno u Latinskoj Americi i pada potražnje za insekticidima na globalnom nivou.

Bayerove aktivnosti u području poljoprivrede su pod povećanom pažnjom javnosti nakon što je ponudio 66 milijardi dolara za preuzimanje američkog proizvođača sjemena i pesticida Monsanta. Bilo bi to najveće preuzimanje u njemačkoj korporativnoj istoriji pri čemu sporazum još moraju odobriti regulatori Evropske unije i SAD-a.

Bayer i Monsanto blisko sarađuju s vlastima. U Bayeru i dalje veruju da će transakcija biti okončana prije kraja 2017. godine. U ovoj kompaniji prognoziraju da će im ove godine prihodi prekoračiti 49 milijardi eura, a temeljna dobit porasti između pet i deset odsto.