BP gasi 10.000 radnih mjesta, gubici se mjere milijardama

Finansije

Pandemija je prizemljila putničke avione i zaustavila ekonomsku aktivnost širom svijeta, i sve se to desilo za samo nekoliko nedjelja. Kako jedna karika u lancu vuče onu drugu, tako i BP očigledno nije imao izbora nego da, usljed slabe potražnje, otpusti radnike.

Multinacionalna naftna i gasna kompanija, sa sjedištem u Londonu, planira da smanji oko 15 odsto svoje radne snage kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom COVID-19, rekli su izvori za Rojters.

Prema izvještaju, izvršni direktor Bernard Lunej, rekao je zaposlenima putem onlajn poziva da će kompanija smanjiti 10.000 od svojih 70.100 radnih mjesta, od čega će većina biti do kraja ove godine.

Plan je, navodno, dio Lunejevog napora da se naftni i gasni gigant prebaci na obnovljive izvore energije. Kompanija još nije komentarisala ovo pitanje. Izvještaj je usledio nakon što je BP u aprilu najavio smanjenje potrošnje za 25 procenata u 2020. godini.

BP je 28. aprila prijavio neto gubitak od 4,4 milijarde dolara u prvom kvartalu ove godine, nakon što je globalna potražnja dramatično opala. Industrijsko tijelo, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, upozorilo je na 30.000 manje radnih mjesta tokom sljedećih 18 mjeseci.