Apple otvara novo sjedište, preseljava 12.000 zaposlenih

Kompanija Apple planira u aprilu otvoriti svoje novo sjedište vrijedno pet milijardi dolara

Iako radovi još uvijek nisu u potpunosti završeni, Apple će u aprilu započeti preseljavanje svojih 12.000 zaposlenih iz sjedišta u Cupertinu u Californiji, a taj proces će trajati šest mjeseci. Tokom tog perioda će izgradnja i uređivanje okoline biti nastavljeni.

Novi Appleov kampus se zvanično zove Apple Park, prostire se na površini od 708.200 kvadratnih metara.

Bivši direktor Applea Steve Jobs je novo sjedište uporedio s svemirskim brodom kada je predložio njegovu izgradnju Vijeću Cupertina 2011. godine. Njegov interes za dizajn je definitivno imao uticaja na izgled zgrade. Jobs je preminuo u oktobru 2011. godine, a u njegovu čast je izgrađen auditorij sa 1.000 sjedišta, koji je nazvan Steve Jobs Theater. Smješten je na vrhu brda, odnosno na jednoj od najviših tački kampusa.

Solarni krov od 17 megavati biće jedan od najvećih na svijetu, a sama zgrada najveća na svijetu s prirodnom ventilacijom. Zbog dizajna neće biti potrebno grijanje niti hlađenje tokom devet mjeseci u godini. Apple Park će posjedovati 9.000 stabala i šetnicu dužu od tri kilometra, a zaposleni će moći vježbati u teretani.

Iako Apple strogo vodi računa o privatnosti, određeni dijelovi kampusa, kafei i centar za posjetioce s Apple Storeom će biti dostupni javnosti.