Mercedes-Benz E-Class automobil godine u Bosni i Hercegovini

Mercedes-Benz E-Class izabran je za automobil godine u tradicionalnom osamnaestom izboru automobila godine u Bosni i Hercegovini, koji je održan u organizaciji AUTO Media Group u Sarajevu

Žiri koji je odlučivao o izboru automobila godine trebao se odlučiti za jedno, među devet nominiranih vozila. Mercedes-Benz E-Class osvojio je 301 bod, a slijede Volvo S90/V90 (300), Mazda 3 (295), Renault Megane (246), Mitsubishi Space Star (183), Suzuki Baleno (151), Ford KaPlus (111), FIAT Tipo (103), i Lada Granta (84).

Odnosi sa javnošću imaju veliki značaj u poslovanju, pa je u kategoriji PR menadžera titulu najboljeg ponio Neven Novak (OPEL), dok je najbolja internet stranica sa domaćom „.ba“ domenom je www.volvocentar.ba

Specijalna nagrada za doprinos u očuvanju životne sredine pripala je firmi Guma M iz Mostara, a za projekat godine proglašen je projekat Položivozački.ba – Auto škole Life Line iz Sarajeva.

A najbolji vozač u Bosni i Hercegovini u 2016. godini je Salih Ljubijankić iz Cazina.

Za najbolju saobraćajnu patrolu u proglašeni su Edin Husenefendić i Siniša Biočanin iz Jedinice saobraćaja policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Nagradu za doprinos u bezbjednosti saobraćaja dobila je Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Titulu najbolje u kategoriji proizvodnja, osvojila je firma Tehnosint iz Laktaša. U kategoriji autooprema najbolja je firma Automerc Škoro iz Kiseljaka.

U kategoriji Menadžer godine – vozila, titulu najboljeg je ponio Robert Lendić (Ford), dok je diler godine Robert Grubišić (MRM – Ljubuški).

Specijalno priznanje za doprinos u prodaji vozila i nagradu za životno djelo dobio je Ćamil Isaković iz firme Cosmos Commerce iz Tuzle.

U konkurenciji kamiona, najviše uspjeha među kandidatima imao je Isuzu F14, dok je za najbolji autobus proglašen Isuzu Visigo. Među dostavnim vozilima, najviše glasova žirija osvojio je Ford Transit, najbolje Pick Up vozilo je Mitsubishi L200, a najbolje terensko vozilo je Peugeot 3008.