Predstavljen Huawei P10

Novi model Huawei P10, nasljednik njihovog prošlogodišnjeg flagship-a P9 danas je stigao u dvije varijante, odnosno veličine

Osnovni model dolazi s 5,1-inčnim 1080p ekranom, a veći, Huawei P10 Plus, s 5,5-inčnim u QHD rezoluciji, za čiju zaštitu koriste Gorilla Glass 5 sloj. Oba modela pokretana su Huawei-jevim Kirin 960 profesorom, s time da manji model ima 4 GB, a veći 6 GB RAM-a te dolaze sa 64 odnosno 128 GB interne memorije. Baterija kod manjeg modela ima kapacitet od 3200 mAh, a kod većeg 3750 mAh.

Preko Android-a kao softverskog temelja, uređaji imaju uobičajenu Huawei-jevu nadogradnju sučelja EMUI, koja ovdje dolazi u 5.1 verziji. P10 dolazi opremljen Leica sočivima i sistemom dvije kamere kao na modelu Mate 9. To su 12 MP kolor i 20 MP crno-bela kamera, obje sa f/2,2 otvorom blende, dok je optička stabilizacija prisutna samo na onoj u boji.

Veće model, P10 Plus donosi veći otvor blende, i to f/1,8, koji će ovom uređaju u startu osigurati kvalitetnije fotografije u lošijim uslovima osvjetljenja. Huawei je kod fotografije dao naglasak na „Portret“ način, koji koristi promjenjiv otvor blende i uljepšavanje, što bi po njihovom riječima trebalo osigurati još bolje portrete.

Novost je premiještanje čitača otisaka prstiju na prednju stranu, koji sada služi i kao home dugme, a može se podesiti za više funkcija.