Nova Nokia 3310 neće raditi u nekim dijelovima svijeta

Redizajnirana Nokia 3310, telefon koji su svi željno iščekivali, ipak se neće moći koristiti u nekim zemljama

Iako je ovo nova verzija, telefon se još uvijek povezuje sa mrežom koristeći stare frekvencije: 900 MHz i 1800 MHz, koje su korištene za 2G komunikaciju prije ere mobilnog interneta.

Međutim, te frekvencije više ne postoje u većem dijelu svijeta, uključujući SAD i Kanadu što znači da se u ovim zemljama Nokia 3310 neće moći povezati na mrežu iako HMD, a kompanija koja proizvodi Nokije, nije objavila da se telefon neće moći koristiti u SAD.

Problem je što i u drugim zemljama regulatori planiraju da gase nekorištene frekvencije, a ona koja pokreće 2G mrežu je baš jedna od takvih.

Telefon podržava GSM 900 MHz i 1800 MHz frekvencije koje se primarno koriste u mnogim dijelovima svijeta kao što su Afrika, Evropa, Bliski istok i Azija. Mreže u Sjevernoj, Južnoj i Centralnoj Americi primarno koriste 850 MHz i 1900 MHz – na njih se nova Nokia 3310 neće moći povezati niti primati informacije i podatke.

Većina modernih telefona prevazilazi ove probleme tako što ima podršku za mreže različite snage i kvaliteta. Skoro svi današnji telefoni imaju podršku za najmanje tri vrste mreža.