Globalno tržište pametnih telefona palo za skoro 9 odsto

Mobilni

Isporuke pametnih telefona širom svijeta opale su prošle godine za gotovo devet posto jer je pandemija koronavirusa uzela svoj danak globalnoj ekonomiji, prema analizi Digitimes Researcha.

Najveći pad zabilježen je u prva tri mjeseca 2020. godine, kada su globalne isporuke pametnih telefona opale za oko 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Tržište je takođe zabilježilo dvocifeni pad u drugom kvartalu godine.

Pad se smanjio na jednocifreni broj u periodu od jula do septembra, prije nego što je tržište konačno počelo da se oporavlja u posljednja tri mjeseca godine, pokazuju podaci Digitimes Researcha objavljeni ranije ove sedmice.

Za cijelu 2020. godinu kompanije su isporučile 1,24 milijarde jedinica – što je 8,8 posto manje nego prethodne godine, navodi se u izvještaju.

Razvoj 5G mreže

Uprkos ukupnom padu tržišta, telefoni sa omogućenom 5G mrežom bili su traženi prošle godine jer se superbrze mreže rapidno razvijaju širom svijeta. Isporuke takvih telefona porasle su više od deset puta, na 280-300 miliona jedinica.

Jedine kompanije koje su uspjele poslovati suprotno ovom tržišnom trendu bile su Apple i Xiaomi. Ove dvije marke koje se bore za titulu trećeg najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona, povećale su međugodišnje isporuke za više od 10 posto u 2020. godini, dok su isporuke vodeća dva proizvođača, Samsung i Huawei, zabilježile dvocifren pad.

Druge analitičke kompanije, poput Counterpointa i International Data Corporation (IDC), do sada nisu objavile podatke za cijelu pandemijsku godinu.

Međutim, podaci iz Digitimesa, iza kojeg stoje teškaši tehnološke industrije, odgovaraju predviđanjima IDC-a koji je ranije predvidio pad od 9,5 posto na svjetskom tržištu pametnih telefona, s isporukama od 1,2 milijarde jedinica u 2020. godini.