Bayer prodaje dio imovine, da bi kupio kompaniju Monsanto

Njemačka farmaceutska kompanija Bayer prodala je 10,9 odsto akcija u svojoj fabrici hemijskih proizvoda Covestro za 1,46 milijardi eura da bi prikupili novac za preuzimanje Monsanta, proizvođača genetski modifikovanih sjemena

Bayerova prodaja 22 miliona akcija u Covestrou, po cijeni od 66,5 eura institucionalnim investitorima, otvorila je put toj fabrici hemikalija da uđe u indeksnu korpu njemačke berze, koja obuhvata kompanije sa najvećom tržišnom kapitalizacijom.

Udio Bayera u Covestru, koji proizvodi providnu plastiku, pjenaste hemikalije i sastojke za premaze, ovom transakcijom je smanjen na 53,3 procenta.

Akcije Covestra, koje je Bayer listirao na berzi u oktobru prošle godine, dostigle su rekordnih 73,27 eura prošle nedjelje, što je preko tri puta više u odnosu na inicijalnu ponuđenu cijenu od 24 eura. Njihova cijena je poslije pala u trgovanju za 6,9 odsto, na 66,2 eura, neznatno ispod cijene koju je Bayer postavio u blokovskom trgovanju.

Iz Bayera su ponovili da za sada namjeravaju da zadrže većinski udio u toj fabrici, ali da će i njega prodati u narednih nekoliko godina, kako je i planirano.

Novac prikupljen prodajom akcija Covestra dobro će doći Bayeru, koji se sprema za preuzimanje Monsanta, vrijedno 66 milijardi dolara, što će biti najveća gotovinska transakcija u istoriji.