Novi Nissan Qashqai

Najprodavaniji crossover u Evropi u posljednjih 10 godina donosi sistem ProPILOT i niz poboljšanja u pogledu dizajna, tehnologije i performansi

Novi Nissanov crossover Qashqai poboljšan je savremenim dizajnom vanjskog izgleda, ima kvalitetniju unutrašnjost i još bolje vozne karakteristike. Dodate su i nove tehnologije proizašle iz programa inteligentne mobilnosti, kojima Nissan nastavlja put mobilnosti bez emisija i nesreća sa smrtnim posljedicama. Novi Qashqai od ove će godine biti dostupan i sa sistemom za autonomnu vožnju ProPILOT, koji nadzire upravljanje, ubrzanje i kočenje u jednoj traci na autocesti. Što vozačima daje veći osjećaj sigurnosti, više kontrole i više slobode u saobraćajnim gužvama i pri visokim brzinama.

Premium dojam novog Qashqaija najprije se uočava u unutrašnjosti. Zahvaljujući poboljšanom rasporedu komandi, materijalima i naprednoj tehnologiji, Qashqai ostaje najpoželjniji automobil u svom segmentu. Najviši nivo opreme novog Qashqaija, Tekna+, uključuje nova sjedišta presvučena mekom napa kožom sa luksuznim 3D šavovima na sjedištu i naslonu. Novi je i multifunkcijski upravljač sa ravnim donjim dijelom i premium umecima od matiranog hroma. Na njemu se nalazi i kontroler za intuitivno upravljanje prikazima podataka na instrument tabli. Multimedijski sistem NissanConnect sa digitalnim radiom i satelitskom navigacijom sada ima novi korisnički interfejs.

Novi Nissan Qashqai u prodaji je širom Evrope od jula 2017. A, od originalne verzije 2007. prodat je u više od 2,3 miliona primjeraka

Poboljšanja u unutrašnjosti prati i osvježeni vanjski izgled, koji Qasqhaiju donosi više profinjenosti i novi „premium dinamični“ stil. Promjene uključuju potpuno novi dizajn prednjeg dijela, koji sad krasi najnovija verzija prednje V-motion maske. Novi su i odbojnik i poklopac motora te nova prednja svjetla i izraženija razlika između halogenih i LED svjetala. Redizajnom prednjih svjetala dodatno je pojačan premium dojam koji ostavlja novi Qashqai, a prilagodljivi svjetlosni snop poboljšava vidljivost noću. Motiv zadnjih svjetala u obliku bumeranga prepoznatljiv na prvi pogled sada se proteže čitavim svjetlosnim sklopom i uključuje leću modernog 3D efekta koja će dodatno istaknuti svjetlosni potpis.

Qashqai je oduvijek na glasu kao sigurno vozilo. Zahvaljujući brojnim izmjenama ispod površine, novi je model zadržao vrhunske vozne karakteristike. Promjene na ovjesu, amortizerima i upravljačkom sistemu za rezultat imaju još profinjeniji doživljaj vožnje.

Veća upotreba apsorpcijskih materijala i deblja zadnja stakla su smanjili buku kotrljanja, motora i vjetra u unutrašnjosti. Dostupni su i 17, 18 i 19-inčni naplaci. Svi su aerodinamički optimizirani kako bi se poboljšala efikasnost. Koeficijent aerodinamičnog otpora od 0,31 još uvijek je najniži u klasi, a s motorom 1.5 dCi 110 koji ispušta samo 99 g/km Qashqai je zadržao i vodeći položaj u pogledu emisija ugljen-dioksida. Takve inovacije smanjuju troškove korištenja.

Od predstavljanja 2007., Qashqai je bio osnova na kojoj je Nissan gradio svoju želju da tehnologije inteligentne vožnje, koje u vozača povećavaju osjećaj sigurnosti i kontrole, učini dostupnima širem krugu kupaca. Inteligentno kočenje u nuždi sad uključuje i prepoznavanje pješaka. Prvi je put u Qashqaiju dostupan i sisitem za upozorenje na nadolazeći promet koji smanjuje opasnost od sudara pri malim brzinama prilikom izlaska s parkirnog mjesta unazad. Automobil i dalje raspolaže sistemima za prepoznavanje saobraćajnih znakova, za otkrivanje umora vozača, inteligentnim sistemom pomoći pri parkiranju, inteligentnim Around View Monitorom, upozorenjem na vozilo u mrtvom uglu i upozorenjem na izlazak iz trake.

Temelj Qashqaijeve privlačnosti oduvijek je bio njegov status ultimativnog gradskog crossovera. On uspješno spaja praktičnost i privlačnost SUV-a s dimenzijama, upotrebnim troškovima i pristupačnošću kompakta. (PR)